Terug naar nieuws

Wat te doen bij bedreiging door een ex?

Geplaatst op 15 jan 2019

Het begint misschien onschuldig: een ex die nog niet kan verkroppen dat jullie relatie over is. Hij of zij hangt meerdere keren per dag aan de telefoon en staat met smeekbedes bij je op de stoep. Dit gedrag kan natuurlijk onschuldig zijn, maar kan ook escaleren. Heeft jouw ex-vriend of -vriendin jou (meerdere) keren bedreigd met het plegen van geweld jegens jou of mensen uit jouw omgeving? Dan is sprake van bedreiging. Bedreiging door een ex-partner wordt ook wel (ex)partnergeweld of huiselijk geweld genoemd. 
 

Wat te doen bij bedreiging door een ex?

 
Ben je er nog niet aan toe om aangifte te doen tegen een ex-partner? Deel je zorgen dan met Veilig Thuis; het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld. Bij Veilig Thuis kun je onder andere terecht voor een (anoniem) gesprek of om advies in te winnen over te ondernemen stappen en maatregelen. Ook bij Stichting Zijweg kun je (onder andere) terecht voor meer informatie over wat te doen in het geval van bedreiging door een ex-partner. Zo biedt de organisatie een stappenplan waarin uitvoerig uitgelegd wordt welke stappen je kan ondernemen in het geval van bedreiging. Denk hierbij aan advies over het verzamelen van bewijsmateriaal om later mee naar de politie te gaan.
 

Aangifte doen van bedreiging door een ex

 
Het is misschien een hoge drempel voor je om aangifte te doen van iemand met wie je in een relatie bent geweest. In bepaalde gevallen is het echter raadzaam om een aangifte door te zetten. Dit geeft de politie mogelijkheden om het strafbare feit (de bedreiging) te onderzoeken en te stoppen. Je kunt als slachtoffer zelf aangifte doen, maar mensen uit je omgeving kunnen ook aangifte doen. Ben je opzoek naar hulp bij het doen van aangifte? Hiervoor kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Om aangifte te doen bij de politie kan je contact opnemen via het landelijk politienummer: 0900-8844.
 

Beveiliging

 
Door aangifte te doen bij de politie zou je een contact- of straatverbod kunnen krijgen. In het geval van ernstige bedreiging zou je je woning ook elektronisch kunnen laten beveiligen met het AWARE-alarmsysteem. Kijk voor meer informatie over AWARE op de website van de Blijf groep. Met dit alarmsysteem zou je met één druk op de knop verbinding kunnen maken met een particuliere meldcentrale. Hierna wordt direct de politie ingeschakeld.

Op deze pagina op SlachtofferWijzer vind je verschillende organisaties die emotionele, praktische of juridische hulp kunnen bieden in het geval van huiselijk geweld en/of bedreiging door een ex-partner. Ook vind je hier veilige opvangplekken. Je staat er niet alleen voor.