Vereniging EMDR Nederland

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie wordt toegepast bij mensen die blijvend last hebben van een schokkende ervaring. Denk hierbij aan een verkeersongeval, seksueel misbruik of een geweldincident. Er zijn mensen die hier zelf overheen komen, maar ook heel veel mensen die blijvend last hebben van nachtmerries en herbelevingen. EMDR is bedoeld voor de behandeling van dergelijke traumagerelateerde angstklachten. Vereniging EMDR Nederland verzorgd de kwaliteitsbewaking van EMDR in Nederland en biedt een overzicht van gekwalificeerde EMDR-therapeuten bij jou in de buurt.

 

Hulp bij het vinden van een gecertificeerde EMDR therapeut

EMDR is in principe een kortdurende therapievorm. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Wel is het belangrijk dat EMDR-therapeut die je inschakelt gekwalificeerd is voor het doen van een EMDR-behandeling. Vereniging EMDR Nederland biedt een overzicht van gecertificeerde EMDR therapeuten op www.emdrtherapeuten.nl.

 

Emotionele lading van herinnering kwijtraken door EMDR therapie

Een EMDR therapeut zal in eerste instantie vragen om de akelige herinnering die is opgeslagen in je lange termijn geheugen naar boven te halen. Tijdens de behandeling zullen jullie dieper ingaan op wat er is gebeurt en hoe jij je toen voelde. De herinnering ligt hierdoor nu in het korte termijn geheugen. Vervolgens vraagt de therapeut je om sterk aan de nare gebeurtenis te denken. Daarna beweegt de therapeut zijn of haar vingers heen en weer langs jouw gezicht en vraagt jou om dit met je ogen te volgen. Door tegelijkertijd te denken aan de gebeurtenis terwijl je aandachtig de vingers volgt, krijgt het werkgeheugen veel informatie op het zelfde moment te verwerken. Het is zo veel, dat het beeld vervaagd en zijn emotionele lading verliest. Meer uitleg over de methode is te zien in het onderstaande Youtube filmpje.

 

 

De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Therapeuten die zijn aangesloten bij de VEN voldoen aan strenge normen voor kennis, opleiding en nascholing in EMDR. Op de website van Vereniging EMDR Nederland worden onder andere ervaringen van patiëntenvoorbeelden van een behandeling, en nog meer filmpjes gedeeld.

 

Ga direct naar de website

 
www.emdr.nl

Contactgegevens

www.emdr.nl

Op de website vind je een overzicht van EMDR-therapeuten.

De vereniging is niet telefonisch bereikbaar. Je kunt wel een e-mail sturen met het verzoek om teruggebeld te worden.

Postadres
Postbus 13032
3507 LA Utrecht