Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

Het landelijk Psychotraumacentrum voor kinderen en jongeren bevindt zich in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht. Het Psychotraumacentrum biedt opvang, diagnostiek en behandeling na een eenmalige schokkende gebeurtenis. Denk hierbij aan (bedreiging met) geweld of de dood, een ongeluk of seksueel geweld. Ook geeft het centrum advies en voorlichting aan hulpverleners die met getraumatiseerde kinderen en jongeren te maken hebben of krijgen. In het psychotraumacentrum wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

 

Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren logoBehandeling van stressklachten en PTSSS

Het komt met regelmaat voor dat kinderen en jongeren die een schokkende gebeurtenis  hebben meegemaakt, er moeite mee hebben om dit te verwerken. Schokkende gebeurtenissen in de vorm van geweld, een verkeersongeluk of seksueel misbruik kunnen leiden tot gevoel van angst, hulpeloosheid of afschuw. Het basisgevoel van veiligheid kan ernstig worden aangetast.

 

De verwerking van de stressklachten is per persoon anders. Sommige mensen zijn in staat de gebeurtenis te verwerken met behulp van hulp en steun uit eigen omgeving. Wanneer dit niet gebeurt is het goed om tijdig maatregelen te nemen. De stressklachten kunnen chronisch worden waarbij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan ontstaan. In dit geval wordt het kind na maanden nog steeds gehinderd in het dagelijks functioneren door de stressklachten. In dit geval is het verstandig om de professionele hulp van het Landelijk Psychotraumacentrum voor kinderen en jongeren in te schakelen.

 

Cognitieve gedragstherapie en EMDR

Stressklachten kunnen goed behandeld worden met behulp van cognitieve gedragstherapie en EMDR. Bij cognitieve gedragstherapie worden gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld. Deze therapievorm gaat gepaard met gesprekken, schrijfopdrachten en verschillende oefeningen. Bij EMDR wordt de patient gevraagd het trauma voren te halen in zijn of haar gedachten. Dit gebeurt in combinatie met een afleidende stimulus. Door tegelijkertijd actief bezig te zijn met de traumatische gebeurtenis en de afleidende stimulus, krijgt het werkgeheugen te veel informatie om te verwerken. Hierdoor vervaagd het beeld van de gebeurtenis en verliest het zijn emotionele lading.

 

Aanmelden met verwijsbrief van van de huisarts

Via de website van het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren kun je iemand aanmelden voor een behandeling. Om je te kunnen aanmelden is er wel een verwijsbrief nodig van een huisarts.

 

Ga naar de website van het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

 
www.psychotraumacentrum.nl

Contactgegevens

088-7554113www.psychotraumacentrum.nl

Bezoekadres
Lundlaan 6
3584 EA Utrecht

Postadres
Huispost KA.00.004.0
Postbus 85090
3508 AB Utrecht

Contactpersoon: Iva Bicanic, coördinator
Fax: 088-7555325