Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

Wanneer je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, zoals een verkeersongeval, verkrachting of een overval, kun je daarna last krijgen van verschillende klachten, zoals herbelevingen en nachtmerries. Misschien ben je voortdurend waakzaam, schrik je snel en merk je dat je niet meer aan de gebeurtenis wil denken. Dit soort klachten kan je aanpakken met cognitieve gedragstherapie. De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers.

 

VGCtVindt de juiste therapeut bij VGCt

De VGCt zet zich onder andere in voor een kwalitatief goede uitoefening van cognitieve gedragstherapie. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt. De leden van de VGCt zijn erkend en gekwalificeerd. De meesten zijn ook BIG geregistreerd als GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, arts/psychiater of verpleegkundige en werken in de GGZ. Een verwijsbrief van je huisarts is nodig om voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking te komen.

 

Cognitieve gedragstherapie bij PTSS

Als patiënt bij VGCt  werk je nauw samen met de therapeut. Er wordt dan ook een actieve houding van je gevraagd. Het doel is je klachten te verminderen, zodat je weer naar tevredenheid kunt functioneren. De therapie duurt meestal niet heel erg lang.

 

Tijdens de behandeling denk je weer terug aan het trauma, en vertel je alles, stapje voor stapje, heel levendig en tot in detail (imaginaire exposure). Ook zoek je dingen in het dagelijks leven weer op, zoals de plaats waar het gebeurde, of je bekijkt een film van een soortgelijke gebeurtenis. Je merkt dat de angst geleidelijk aan afneemt en minder heftig wordt. Ook leer je tijdens de cognitieve therapie op een andere manier te denken over de wereld en jezelf. Bijvoorbeeld dat het jouw schuld niet was, en dat niet overal gevaar dreigt. Meer informatie vind je op de website van de VGCt.

 

Cognitieve gedragstherapie is geschikt voor alle leeftijden

De therapie van VGCt is geschikt voor volwassen, kinderen en jongeren als je te maken hebt met een zogenaamde Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Cognitieve gedragstherapie kan ook worden ingezet bij mensen met een verstandelijke beperking.

 

Ga direct naar de website

www.vgct.nl

Contactgegevens

030 254 30 54www.vgct.nl

Op de website vind je een overzicht van cognitief gedragstherapeuten VGCt

Postadres
Postbus 14081
3508 SC Utrecht