Stichting Centrum’45

Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van complexe psychotrauma klachten. Dat wil zeggen: een psychisch letsel dat wordt opgelopen na een (ernstige) schokkende gebeurtenis. Door zo’n gebeurtenis ervaren mensen vaak intense gevoelens van angst, onmacht, kwetsbaarheid en hulpeloosheid. De Stichting biedt hulp aan alle Nederlanders. Deze hulp wordt vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Je kunt alleen aanspraak maken op de hulp van Stichting Centrum’45 door doorverwezen te worden door een huisarts of behandelaar.

 

Stichting Centrum '45Voor mensen die in hun beroep getraumatiseerd zijn geraakt

Oorspronkelijk is Stichting Centrum’45 opgericht voor de behandeling van mensen die getraumatiseerd zijn geraakt na de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heeft de Stichting meer dan 40 jaar ervaring met het behandelen van de gevolgen van (extreem) schokkende gebeurtenissen zoals oorlogen, vervolgingen en diverse soorten geweld. Hieronder vallen ook slachtoffers van seksueel geweld.

 

De kennis en expertise op het gebied van het behandelen van complexe psychotrauma klachten wordt steeds breder ingezet. Er worden nu ook veel mensen behandeld die in hun beroep getraumatiseerd zijn geraakt. Denk hierbij aan politiemensen, treinmachinisten, NGO-medewerkers en ambulancemedewerkers. Maar ook journalisten, klokkenluiders en mensen die seksueel getraumatiseerd zijn.

 

Doorverwijzing door huisarts of behandelaar naar Stichting Centrum’45

Je kunt alleen aanspraak maken op de hulp van Stichting Centrum’45 door doorverwezen te worden door een huisarts of behandelaar. De kosten worden vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Nieuwe patiënten worden als eerst uitgenodigd voor een zogenaamd triagegesprek. Dit gesprek is bedoeld om meer duidelijkheid te krijgen over de specifieke klachten en vindt plaats vooraf aan het intake gesprek.

 

Wanneer alle informatie compleet is, wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek. Hier wordt dieper ingegaan op de specifieke klachten en de traumatische gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Vaak wordt er ook gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen. Vervolgens analyseert een team van ervaren behandelaars onder voorzitterschap van een psychiater uw problemen en wordt er een voorlopige diagnose gesteld. Hierbij wordt ook aangegeven welke behandeling het meest geschikt is.

 

Afhankelijk van de situatie en het behandeldoel worden therapieën geboden om traumatische herinneringen te verwerken. Onder deze therapieën vallen onder andere EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), cognitieve gedragstherapie (CGT), narratieve exposure therapie (NET) of BEPP (beknopte eclectische exposure therapie bij psychotrauma).

 

Ga direct naar de website

 
www.centrum45.nl

Contactgegevens

0800 2245245www.centrum45.nl

Bureau aanmelding en informatie
0800 2 245 245 (werkdagen 9.00 – 15.00 uur)

Vestigingen
Oegstgeest (kliniek, dagkliniek en polikliniek)
Diemen (polikliniek en dagkliniek)