Slachtofferloket

Wanneer je slachtoffer bent van een misdrijf en aangifte hiervan hebt gedaan bij de politie, kun je bij het Slachtofferloket terecht voor informatie, advies en begeleiding tijdens het hele strafproces. Het Loket is een samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland. Er zijn 11 slachtofferloketten verspreid over ons land. Iedere regio heeft een eigen fysieke locatie.

 

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen het strafproces

Of je nu te maken hebt gehad met een bedreiging, aanranding, verkrachtingmishandeling, een verkeersongeval, inbraak of diefstal; wanneer er aangifte is gedaan wordt je doorverwezen naar het Slachtofferloket. Zij houden je op de hoogte van alle vorderingen binnen het strafproces. Een aantal vragen waar het Loket antwoord op kan geven zijn:

 

  • Is de dader inmiddels bekend?
  • Welke instantie heeft mijn zaak in behandeling?
  • Kan ik een schadevergoeding claimen en hoe moet dit?
  • Wordt mijn zaak door de rechter behandeld en hoe gaat dit?
  • Moet ik aanwezig zijn bij de strafzitting?
  • Wat is de uitspraak van mijn strafzaak?

 

Ondersteuning bij het spreekrecht in het strafproces

Ook biedt het Slachtofferloket ondersteuning bij een aantal zaken, waaronder het spreekrecht. Wanneer er sprake is van een strafzitting, geldt er een spreekrecht voor slachtoffers maar ook voor nabestaanden. Dit betekent dat je tijdens de rechtszitting naar voren mag komen om je verhaal te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld vertellen over de persoonlijke gevolgen van het delict of over de straf die je vindt dat de verdachte moet krijgen.

 

Schriftelijke slachtofferverklaring indienen

Als je het te spannend vind om te spreken tijdens de strafzitting, is het ook mogelijk om schriftelijk een slachtofferverklaring in te dienen. In dit geval schrijf je over de gevolgen van het strafbare feit in een brief. Deze brief komt in het dossier van de strafzaak en kan dan gelezen worden door de rechter, de officier van justitie en de verdachte. Zowel in het geval van een mondelinge als schriftelijke toelichting kan het Slachtofferloket te hulp staan.

 

Ga direct naar de website

www.rijksoverheid.nl

Contactgegevens

www.rijksoverheid.nl

Telefoonnummers en adressen van de Slachtofferloketten in Nederland