Terug naar nieuws

Hoe kan ik een woninginbraak voorkomen?

Geplaatst op 13 dec 2018

De Rijksoverheid heeft er een campagne over gemaakt, genaamd: ‘Maak het ze niet te makkelijk.’ Dit spreekt deels voor zich. Om een woninginbraak te voorkomen is het raadzaam om de voordeur altijd op dubbelslot te draaien wanneer je het huis verlaat. Zorg ervoor dat de achterdeur en alle ramen gesloten zijn. Laat een lamp aan, zodat inbrekers de indruk krijgen dat er iemand thuis. Maar wat kan je nu nog meer doen? En wat kun je, zeker tijdens de feestdagen, doen om een woninginbraak zo veel mogelijk te voorkomen?
 

Verdubbeling van het aantal woninginbraken tijdens de feestdagen

 
Tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling is het ook voor inbrekers een feestje. Volgens de politie is er tijdens de kerstdagen een verdubbeling in het aantal inbraken te zien. Met Oud & Nieuw komen woninginbraken zelfs drie keer zo vaak voor.

Woninginbraak voorkomen

Beeld: politie.nl

 

Woninginbraak voorkomen: certificaat politiekeurmerk Veilig Wonen

 
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) blijkt effectief te zijn in het weren van inbrekers. Dit is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal veiligheidseisen. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. Hierdoor is het voor een inbreker al snel minder interessant. Test je kennis over inbraak en ga nu hoe veilig jouw huis is, via deze scan. Hieronder een aantal veiligheidseisen waaraan je woning zou moeten voldoen om het keurmerk te krijgen:

  • Gecertificeerde sloten op ramen en deuren. Deze herken je aan het SKG-logo met sterren.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.

Je kunt het certificaat politiekeurmerk veilig wonen aanvragen via een expert bij jou in de buurt. Vind via deze website een PKVW expert bij jou in de buurt.
 

Woninginbraak voorkomen: algemene tips

 

  • Lamp aan: zorg, zeker tijdens de feestdagen, dat het lijkt alsof er iemand thuis is.
  • Zorg dat kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht zijn gelegd.
  • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of plantenbak.
  • Zorg dat er geen vuilnisbak, ladder of ander voorwerp voor het huis staat. Hiermee zouden inbrekers gemakkelijker via, bijvoorbeeld het raam, binnen kunnen komen.
  • Zorg voor een anti-inbraakstrip op je voor- en achterdeur.
  • Houd struiken en bomen rondom je huis kort. Hierdoor is het huis voor omwonenden goed te zien.

Een woninginbraak is een enorm schokkende gebeurtenis. De politie doet er veel aan om (woning)inbraak tegen te gaan. Gelukkig daalt het aantal woninginbraken in Nederland jaarlijks langzaam. Toch is het goed om bewust te blijven van het risico en tijdens de feestdagen extra maatregelen te nemen om een woninginbraak zo veel mogelijk te voorkomen.

Ben je slachtoffer van een woninginbraak en heb je hulp nodig?

Via de pagina ‘woninginbraak’ op SlachtofferWijzer vind je verschillende instanties die hulp kunnen bieden op emotioneel, praktisch, juridisch of financieel vlak. Je staat er niet alleen voor.