Terug naar nieuws

Wat te doen wanneer een persoon vermist wordt?

Geplaatst op 08 nov 2018

Vermiste personen in Nederland

In Nederland worden er jaarlijks ongeveer 40.000 meldingen van vermiste personen gedaan bij de politie. Gelukkig staat de vermiste persoon in de meeste gevallen binnen enkele dagen weer op de stoep. Echter, een klein percentage van de vermiste personen blijft langer dan een jaar vermist. Volgens onderzoek telt Nederland circa 1500 vermiste personen die langer dan een jaar vermist zijn. Hier komen er ieder jaar bijna 100 bij.     

Persoon vermist: aangifte doen bij de Politie

Heb je het gevoel of ben je ervan overtuigd dat een persoon vermist is, doe dan direct aangifte bij de politie. Neem een recente kleurenfoto van de vermiste persoon mee naar het bureau en probeer een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving te geven van het uiterlijk en de kleding die de vermiste persoon droeg. Op basis van de gegevens die worden verstrekt zal de politie bepalen welke verdere acties nodig zijn.

De politie spreekt van een vermissing wanneer iemand onverwachts verdwenen is, zijn/haar afwezigheid afwijkend is ten opzichte van het normale gedrag, en het onbekend is waar de persoon zich bevindt. De politie zal aan de hand van een vragenlijst een inschatting maken of er plaatselijk, landelijk of internationaal een zoekactie moet worden ingesteld. De politie kan via haar eigen website en via sociale media opsporingsberichten over de vermiste persoon plaatsen.

Persoon vermist: wat kan ik zelf doen?

Op de website van de politie staat een uitvoerige lijst met tips over wat je zelf kunt doen wanneer een naaste vermist is geraakt. Hieronder een paar belangrijke tips:

  • Kijk of je de vermiste persoon kunt lokaliseren met bijvoorbeeld de locatiebepaling op de telefoon.
  • Blijft iemand langer vermist? Dat kun je zelf via bijvoorbeeld sociale media of door de media op te zoeken, meer bekendheid geven aan de vermissing. Geef hierbij niet te veel gevoelige informatie over de vermiste prijs. Wanneer een vermiste wordt gevonden, zou het openbaar maken van gevoelige informatie (zoals psychische gezondheid) mogelijk nadelig kunnen werken (bron: politie).
  • Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland voor praktische, emotionele of juridische hulp.
  • Maak een poster met een foto en korte omschrijving van de vermiste persoon. Vermeld hierop ook je eigen contactgegevens, zodat er bij een signalering contact met je kan worden opgenomen.
  • Zoek in het geval van de vermissing van kleine kinderen eerst op de plekken waar het kind gevaar kan lopen.
  • Schakel zo veel mogelijk mensen in de omgeving in om naar het kind te helpen zoeken.
  • Zorg dat de politie over een goede foto van het kind beschikt en blijf bereikbaar voor de politie.

Zie verdere informatie op Slachtofferwijzer en de website van de politie voor meer tips over wat te doen als een persoon vermist wordt. Zie hiervoor ook de brochure van de Rijksoverheid: wat te doen als iemand vermist wordt?

Op SlachtofferWijzer vind je verschillende organisatie die hulp kunnen bieden na vermissing op praktisch, emotioneel, juridisch en financieel gebied.