Terug naar nieuws

Slachtoffers vragen betere bescherming

Geplaatst op 05 sep 2017

Slachtoffers van geweld en nabestaanden doen een dringend beroep op de partijen aan de formatietafel. Ze eisen betere bescherming van het volgende kabinet.

Het Burgercomité tegen Onrecht, waarin slachtoffers van geweld en nabestaanden verenigd zijn, wil dat er een aparte ‘slachtoffer-paragraaf’ in het regeerakkoord wordt opgenomen. De club wil daarin bijvoorbeeld afspraken over de handhaving van contactverboden en gebiedsverboden, die zou in de praktijk ondermaats zijn.

Privacy

De slachtoffers en nabestaanden willen ook meer privacy, nu komen hun persoonlijke gegevens nog in strafdossiers. Daarnaast zouden de centra voor slachtoffers van seksueel geweld structureel financiering moeten krijgen, vindt het burgercomité. Momenteel stappen zedenslachtoffers lang niet altijd naar de politie en de aangiftebereidheid zou via deze centra omhoog gebracht kunnen worden.

Invoering woonverbod

Joost Eerdmans, voorzitter van het burgercomité, zegt dat hij ook bij premier Rutte en diens collega’s gaat vragen om de invoering van een woonverbod. Eerdmans wil regelen dat als iemand een gebiedsverbod krijgt, diegene dus ook niet in die regio mag wonen. Dat klinkt heel logisch, maar in de praktijk wordt het woonrecht zo goed beschermd dat daders ondanks een gebiedsverbod toch in de buurt van hun slachtoffer mogen blijven wonen.