Terug naar nieuws

Mijn vriend heeft me verkracht, wat kan ik doen?

Geplaatst op 19 dec 2018

Wanneer is er sprake van een verkrachting? Zeker wanneer je verkracht bent door je eigen vriend, lijkt de term ‘verkrachting’ door een grijs gebied omgeven te worden. Een verkrachting hoeft namelijk niet altijd gewelddadig te zijn. Het is ook zeker niet zo dat de dader altijd een vreemde is. In werkelijkheid is de dader vaker een bekende van het slachtoffer dan een onbekende. Wanneer jouw vriend een nadrukkelijk ‘nee’ van jou (herhaaldelijk) heeft genegeerd. Wanneer jij dus geen toestemming hebt gegeven voor seks, is sprake van een verkrachting.
 

Mijn vriend heeft me verkracht, want ik gaf geen toestemming

 
Het kan zijn dat je vriend zich niet realiseert dat wat er gebeurd is verkrachting te noemen is. Zelfs voor jou kan het even geduurd hebben voordat je doorhad dat het om een verkrachting ging. Misschien heb je jezelf voor de gek gehouden, uit ongeloof, angst of liefde voor je vriend. Het is goed om je te realiseren dat iedere seksuele handeling waarvoor jij geen toestemming hebt gegeven, seksueel misbruik of een verkrachting is.
 

Mijn vriend heeft me verkracht, wat kan ik doen?

 
Bagatelliseer het niet. Je vriend moet het respecteren wanneer je aangeeft geen seks te willen. Het is jouw lichaam en jij bepaalt wat daarmee gebeurd, ook wanneer jullie in een relatie zijn met elkaar. Het is goed om je vriend ermee te confronteren. Verkrachting kent geen voorbehoud. Ook al zijn jullie in een relatie met elkaar en houden jullie van elkaar. Seks zonder jouw toestemming is niet in de haak. Laat hem dit duidelijk weten, zodat hij zich hier bewust van kan worden. Bespreek het met iemand die je vertrouwt. Wanneer je het gevoel hebt dat het verkeerd is wat er is gebeurd, vertel het dan aan iemand. Blijf er niet alleen mee rondlopen.

Misschien praat je liever met iemand die verder van je afstaat? Bij Fier kun je terecht voor hulp en advies (telefonisch en online). Ook kun je hier terecht voor begeleiding, veilige opvang en behandeling. Tegen haar wil is een telefonische hulpdienst waar je terechtkunt voor een anoniem gesprek met iemand die, net als jij, seksueel geweld heeft meegemaakt. Ook via de website seksueelgeweld.nl kun je in contact komen met lotgenoten. Het platform biedt informatie, een chatroom en een forum. Ook kun je je zorgen delen met een hulpverlener van Veilig Thuis. Bij Veilig Thuis kun je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp. Via deze pagina op SlachtofferWijzer vind je verschillende organisaties die hulp kunnen bieden op emotioneel, praktisch, juridisch of medisch gebied. Weet dat je er niet alleen voor staat.