Terug naar nieuws

Kindermisbruik: hoe kunnen we kinderen weerbaarder maken?

Geplaatst op 20 mrt 2019

De documentaire ‘Leaving Neverland’, over het vermeend kindermisbruik door Michael Jackson, heeft voor veel maatschappelijk discussie gezorgd. En dat is goed, omdat hiermee meer bewustwording gecreëerd wordt rondom kindermisbruik, en duidelijk wordt hoe complex kindermisbruik eigenlijk is. In de meeste gevallen is de dader iemand die het kind blindelings vertrouwt, waardoor het voor het kind heel moeilijk is om in te zien dat wat er gebeurt verkeerd is. Laat staan dat een kind goed in staat is om grenzen te stellen. Open en eerlijk praten over bijvoorbeeld lichamelijke keuzevrijheid, lichaamsdelen en het hebben van geheimen, kan maken dat kinderen beter in staat zijn om grenzen te stellen.
 

Benoem alles zoals het is, om geen taboe te creëren

 
We hebben allemaal de neiging om bijnamen te verzinnen voor de geslachtsdelen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Er is namelijk niks geks aan de gewone naam. Door dit te benoemen, kan je een stukje van het taboe hieromtrent wegnemen. Hierdoor kan het ook voor kinderen makkelijker zijn om hierover te praten.
 

Vertel op een luchtige manier dat bepaalde lichaamsdelen privé zijn

 
Leer kinderen dat bepaalde lichaamsdelen privé zijn. Alleen voor henzelf of voor jou als ouder/verzorger. Kinderen kunnen het fijn vinden om lekker in hun blootje rond te lopen en dit is ook heel normaal, maar laat weten dat dit alleen thuis gebeurt. Niet buitenshuis of wanneer er bezoek is. Laat ook weten dat bloot rondlopen bij andere kinderen niet nodig is.

Daarnaast is het belangrijk om op jonge leeftijd aan te geven dat niemand anders dan jullie als ouders (of andere verzorgers, zoals oma en/of opa) hun geslachtsdelen of blote billen mogen aanraken. Laat ook weten dat aanraking van de geslachtsdelen of billen misschien fijn kan voelen, maar dat andere mensen of kinderen bepaalde lichaamsdelen niet mogen aanraken. Leer hen ook dat ze de geslachtsdelen van een ander kind niet mogen aanraken. Vertel op een luchtige manier dat dit nu eenmaal voor iedereen privé is.

In het verlengde hiervan, is het ook belangrijk om aan te geven dat het nooit oké is als er foto’s worden gemaakt van bepaalde lichaamsdelen of van het blote lichaam van je kind.
 

Alles kan verteld worden

 
Creëer een veilige omgeving, waarin je kind alles kan vertellen, zonder dat je hier boos over wordt. Leer kinderen dat het niet goed is om een geheimpje te hebben, zeker niet als het over hun lichaam gaat. Geef hierin ook zelf het goede voorbeeld en laat altijd alles zien wat jouw lichaam aangaat. Denk hierbij aan een blauwe plek of een litteken, waarbij je vertelt hoe je hieraan komt. Zo creëer je een veilige omgeving en leren kinderen dat ze alles wat hun lichaam aangaat kunnen delen, zonder dat je hierover oordeelt of boos wordt.
 

Aanraking van bepaalde lichaamsdelen is, ook door mensen die je lief vindt, niet oké

 
Misbruik wordt in verreweg de meeste gevallen gepleegd door iemand die het kind kent en vertrouwt. Blijf dit benadrukken en bespreek de cirkel van mensen die hen wel aan mogen raken nadrukkelijk. Voor iedereen die buiten deze kring valt is het niet de bedoeling. Geef aan dat ze dan ‘nee’ moeten zeggen en het eerst met mama of papa moeten bespreken.

Lees op deze pagina op SlachtofferWijzer meer over seksueel misbruik van kinderen en de organisaties die hulp kunnen bieden op praktisch, emotioneel, juridisch of financieel gebied.

[Bron: www.famme.nl]