Terug naar nieuws

‘Jehova’s stoppen kindermisbruik in doofpot’

Geplaatst op 09 feb 2018

Jehovah’s Getuigen Nederland houdt verslagen van interne rechtszaken over kindermisbruik onder de pet. Dit stelt RTL Nieuws. Slachtoffers vrezen dat de organisatie de documenten zal vernietigen. 

Jehova’s handelen beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen zelf af, via een eigen rechtbank. Die oordeelt over het algemeen mild: de zwaarste straf is uitsluiting uit de kerk.

Nu blijkt dat de organisatie de verslagen van ‘tientallen en mogelijk honderden’ interne misbruikzaken in de archieven bewaart. Die zouden ook bekentenissen van daders bevatten.

Het slachtoffermeldpunt Reclaimed Voices wil dat Jehovah’s Getuigen Nederland de documenten overdraagt aan het Openbaar Ministerie. De organisatie weigert dat.

Het OM ziet nog geen reden om de documenten op te eisen, omdat er ‘geen concrete aanwijzingen voor strafbare feiten’ zijn, aldus landelijk officier Eva Kwakman tegen RTL Nieuws. Inmiddels hebben 180 mensen een melding gedaan bij Reclaimed Voices dat ze als kind seksueel misbruikt zijn binnen Jehovah’s Getuigen.

Bron: De Volkskrant