Terug naar nieuws

Inzicht in de verkeersveiligheid: hoeveel verkeersongevallen per jaar?

Geplaatst op 19 feb 2019

In 2017 raakte er in Nederland 21.400 mensen ernstig gewond in het verkeer. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van deze eeuw. Een ernstige verkeersgewonde wordt omschreven als een verkeersslachtoffer met ernstig letsel, die is opgenomen in het ziekenhuis en niet binnen dertig dagen is overleden (Bron: SWOV). Om inzicht te krijgen in de verkeersveiligheid in Nederland, worden verkeersongevallen door de politie geregistreerd. Hieronder lees je hoe het met onze verkeersveiligheid gesteld is, op basis van cijfers van het CBS en het SWOV.
 

Hoeveel dodelijke verkeersongevallen per jaar?

 
In 2017 vielen er 613 doden in het verkeer. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2015 en een forse daling ten opzichte van de jaren 2000-2004. Begin deze eeuw lag het aantal verkeersdoden, met aantallen rond de duizend, namelijk schrikbarend hoog.

In 2017 is er dus een daling te zien in het aantal mensen dat door een verkeersongeval om het leven komt. Toch is het aantal verkeersdoden in 2017 8% hoger dan in de jaren 2013 en 2014. Opvallend aan deze cijfers is, dat er in 2017 voor het eerst meer dodelijke slachtoffers vielen onder fietsers dan onder inzittenden en bestuurders van personenauto’s.

Hoeveel verkeersongevallen per jaar

Bron: CBS

 

Waar in Nederland gebeuren de meeste dodelijke verkeersongevallen?

 
In 2017 vielen de meeste verkeersdoden in Noord-Brabant en Zuid-Holland. In Flevoland was het aantal verkeersdoden het kleinst. Wanneer dit wordt vergeleken met het aantal inwoners per provincie, vielen er in Zeeland en Overijssel relatief de meeste verkeersdoden.
 

Hoeveel procent van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door vermoeidheid?

 
Het staat vast dat een verkeersongeval veroorzaakt kan worden door ernstige vermoeidheid. Anders dan bij het gebruik van alcohol of drugs, is vermoeidheid echter moeilijk vast te stellen. De politie schat om die reden het aantal ongevallen dat wordt veroorzaakt door vermoeidheid op ongeveer 1 tot 4%. Waarschijnlijk tonen politierapporten echter een onderschatting van het probleem. Vragenlijstonderzoek toont namelijk andere percentages. Hieruit blijkt dat bij 4 tot 10% van de ongevallen, vermoeidheid een rol heeft gespeeld (Bron: SWOV).
 

Ben je slachtoffer van een verkeersongeval en opzoek naar hulp?

 
Via deze pagina op SlachtofferWijzer vind je verschillende organisaties die hulp kunnen bieden na een verkeersongeval, op emotioneel, praktisch, juridisch of financieel gebied. Ook vind je hier hulp voor nabestaanden. Je staat er niet alleen voor.