Terug naar nieuws

Hoe kom je van een loverboy af?

Geplaatst op 07 mrt 2019

Een loverboy: wat is dat nou eigenlijk? Een loverboy is een mensenhandelaar, die er op slinkse wijze voor zorgt dat slachtoffers seks hebben tegen betaling. Een loverboy verhandeld dus meisjes of jongens met het oog op seksuele uitbuiting. Wanneer een slachtoffer eenmaal in het web van een mensenhandelaar verstrengeld is geraakt, is het ontzettend moeilijk om hier uit te komen. Het is echter niet onmogelijk! Wat kun je doen om van een loverboy af te komen?
 

Neem iemand in vertrouwen

Mogelijk kamp je met gevoelens van schaamte en schuldgevoel? Dit is niet nodig! Wat jou overkomt is niet jouw schuld en je hoeft je nergens voor te schamen. Bespreek wat jou overkomt daarom altijd met iemand die je vertrouwt. Door het bespreekbaar te maken, draag je het niet alleen. Mogelijk kunnen mensen uit je omgeving je helpen. Heb je niemand in je omgeving die je vertrouwt? Neem dan contact op met een hulporganisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Comensha, het Centrum Seksueel Geweld, Kadera of Humanitas Seksueel Geweld.
 

Wordt je bedreigd met ernstige geweld, gericht op jou of jouw dierbaren

Bedreiging met geweld is een zeer effectieve manier om jou in de greep te houden. Hoe hoog de dreiging ook, het is altijd raadzaam om met iemand te praten over wat er gebeurt. Alleen door te delen wat er gebeurt, kan er actie worden ondernomen en kan de dreiging mogelijk worden weggenomen. Heb je niemand in je directe omgeving die je vertrouwt? Misschien vind je het dan fijn om (anoniem) met iemand te spreken hierover. Dit kan bijvoorbeeld via Fier. Fier heeft ook een chatservice.
 

Wees je bewust dat er veilige opvangplekken bestaan

Mogelijk ben je bang om te vluchten, omdat ze alles op alles zouden zetten om je te vinden. Wees je dan bewust van de vele organisaties die mensenhandel een halt toe willen roepen en die alles in het werk zouden stellen om jou en je familie veilig te stellen. Voor veilige opvang kun je terecht bij onder andere: Fier, Blijf Groep, HVO Querido, Sterk Huis en Moviera.
 

Is de dreiging zo groot dat je vreest voor je leven of dat van jouw dierbaren?

Handel dan nu. Alleen door actie te ondernemen, kan je verandering op gang brengen. Als de dreiging zo hoog is dat je vreest dat jou of jouw dierbaren iets zal overkomen, is bellen met het alarmnummer 112 de beste optie. Jouw veiligheid en die van jouw dierbaren is het allerbelangrijkst. Loverboys worden ook door de wet aangemerkt als mensenhandelaren en kunnen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen voor wat ze jou aandoen. Laat je in het verdere traject en het doen van aangifte begeleiden door een hulpverlener van Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen je adviseren in het doen van een zo geslaagd mogelijke aangifte.
 

Veel slachtoffers zijn los gekomen van een loverboy. Jij kunt het ook!

Wees je er tot slot van bewust dat er heel veel meisjes en jongens hebben weten te ontkomen uit de handen van een loverboy. Het is een enorm proces om los te komen uit de bedreiging, chantage en misleiding, maar het is niet onmogelijk. En er zijn organisaties en mensen die je hierbij kunnen helpen. Je staat er niet alleen voor.

Via deze pagina op SlachtofferWijzer vind je meer informatie over loverboys en wat het betekent om slachtoffer te zijn van een loverboy. Ook vind je hier organisaties die hulp kunnen bieden op emotioneel, praktisch, juridisch en financieel gebied. Ook vind je hier veilige opvangplekken.