Terug naar nieuws

Helft meisjes valt voor ‘loverboys’

Geplaatst op 12 sep 2017

Hulpverlener Moviera voerde afgelopen zaterdagnacht voor de derde keer een toneelspel met serieuze ondertoon op. Van de 60 meisjes en vrouwen die op de Korenmarkt een uitnodiging kregen om mee te doen aan een fotoshoot gingen 32 daarop in. Deze score komt overeen met die van de vorige twee acties, in 2016.

,,Ook het aantal slachtoffers van mensenhandel dat zich jaarlijks bij ons aanmeldt, blijft stabiel tussen de 60 en 80. In die zin verbazen me deze aantallen niet. De actie op de Korenmarkt laat goed zien dat er nog een wereld te winnen is”, zegt coördinator Maaike de Wolff van Moviera in de regio Arnhem en Achterhoek.

Moviera hield de actie op verzoek van de gemeente Arnhem en in samenwerking met de politie, hulpverlener Veilig Thuis en de lokale horeca.

Per duo spraken de acteurs meisjes aan, probeerden hun vertrouwen te winnen en ze over te halen om mee te doen aan een naakt-fotoshoot. ,,De meeste meisjes waren tussen de 16 en 20 jaar, maar er waren ook jonge vrouwen bij. De oudste was 33 jaar. Ook enkele vrouwen van dik in de 20 gingen in op het aanbod van de acteurs. Ze konden 300 euro voor de fotoshoot verdienen”, legt De Wolff uit.

De acteurs waren politiemensen. Zij liepen met twee hulpverleners in hun kielzog tussen middernacht en 03.00 uur over de Korenmarkt. ,,Hoe later, des te meer succes de mannen hadden. Dat heeft ongetwijfeld ook met drank en misschien drugs te maken. Meisjes zijn dan wat meer uitgelaten en eerder bereid om mee te gaan”, vertelt De Wolff die als coördinator zaterdagnacht in een café aanwezig was. ,,Nadat de acteurs zichzelf hadden ontmaskerd, volgde er gesprekje met hen en de hulpverleners.”

Sommige meisjes zeiden niet te begrijpen hoe slachtoffers mee konden gaan met loverboys, terwijl ze net daarvoor toestemming hadden gegeven om mee te doen aan een fotoshoot. Een enkeling vond het jammer dat ze 300 euro misliep. ,,Er waren ook meisjes die eerst hun moeder om toestemming wilden vragen of een vriendin wilden meenemen. Het is supergoed dat ze eerst aan hun eigen veiligheid denken”, vindt De Wolff. ,,Alle zogenaamde slachtoffers kregen een pakje kauwgom van Veilig Thuis, met daarop telefoonnummers die de meisje of hun ouders kunnen bellen voor meer informatie over mensenhandel.” Moviera zal deze actie tegen mensenhandel gaan bespreken met opdrachtgever gemeente Arnhem. Daarna zullen vervolgstappen besproken worden.

Bron: De Gelderlander