Terug naar nieuws

Wat zijn creditboys en wat kun je hier aan doen?

Geplaatst op 25 sep 2018

Ze spreken je aan bij een bushalte, op een feestje of benaderen je op social media. Met een sterk verhaal word je om de tuin geleid. Je wordt gevraagd om een telefoonabonnement af te sluiten en de telefoon aan hem te overhandigen. Die telefoon zie je nooit meer terug. Wel blijf je met de maandelijkse kosten zitten. Regelmatig worden jongeren opgelicht door deze zogenaamde ‘creditboys’. Dit artikel gaat over de kenmerken van een creditboy en wat je hier zelf tegen kunt doen.

Hoe gaat een creditboy precies te werk?

De werkwijze van creditboys lijkt een beetje op die van een loverboy. Ook de creditboy richt zich over het algemeen op kwetsbare mensen. Overigens kan het iedereen overkomen. Onder het mom van allerlei smoesjes wordt gevraagd en telefoonabonnement af te sluiten en vervolgens de telefoon bij hem in te leveren. Het slachtoffer kan hier bijvoorbeeld (meer) geld mee verdienen. In een ander geval gaat het om een vriendendienst. Je kunt hiermee een vriend uit de sores helpen. Uiteindelijk blijkt deze vriendschap niet veel voor te stellen.

Creditboys

Alles verloopt zo snel, dat je in de eerste instantie geen idee hebt wat je overkomt. Het blijft ook niet bij een telefoon. Je wordt gevraagd nog een abonnement af te sluiten. En nog een, en nog een… Desnoods onder bedreiging. Omdat de abonnementen binnen twee weken worden afgesloten, blijft de schuld onbekend bij het Bureau Krediet Registratie. Slachtoffers blijven met tienduizenden euro’s aan schulden zitten.

Wat kun je doen tegen een creditboy?

Wanneer je slachtoffer bent van een creditboy moet je als eerst aangifte doen bij de politie. Zorg er hierbij voor dat je alle afgesloten abonnementen in kaart hebt gebracht. Je kunt op je bankrekening de 0,1 cent pinbetalingen controleren. Neem al deze afschriften mee als bewijs.

Zorg er vervolgens voor dat alle bewakingsbeelden bewaard worden. Ga naar de winkel(s) waar je de abonnementen hebt afgesloten en vraag hen de bewakingsbeelden te bewaren voor politieonderzoek. Vaak begeeft de creditboy zich ergens rondom de winkel. Doe dit snel! Vaak worden bewakingsbeelden na een bepaalde tijd verwijderd.

Neem vervolgens contact op met de telefoonmaatschappij. Een heel aantal telefoonproviders hebben een fraude afdeling. Op deze pagina vind je hier een overzicht van.

Meldpunt Creditboys

Om slachtoffers van creditboys bij te staan is het Meldpunt Creditboys opgericht. Het meldpunt verzamelt alle meldingen van creditboys om het probleem in kaart te brengen. Met alle meldingen maken ze een vuist in de politiek, telefoonbedrijven, politie en hulpverlening. Slachtoffers worden gevraagd de melding zo zorgvuldig mogelijk door te sturen naar het meldpunt. Op hun website vind je een lijst met alle benodigde informatie.