Een woninginbraak kan een enorme impact hebben. Mogelijk heb je door een woninginbraak veel schade geleden, zijn er spullen (van emotionele waarde) gestolen en voel je je onveilig in je eigen woning. Naast de financiële impact van een woninginbraak, kan de emotionele impact niet onderschat worden. Een groot deel van de mensen die met een woninginbraak te maken heeft gehad, kampt met een blijvend gevoel van onveiligheid of langdurige psychische klachten. Heb je te maken gehad met een woninginbraak? Weet dan dat er hulp beschikbaar is op praktisch, emotioneel, financieel of juridisch vlak.
 

Cijfers woninginbraken in Nederland

Omdat woninginbraken geregeld voor komen en het een grote impact heeft op slachtoffers, brengt de politie misdaad in kaart. Door middel van een kaart waarop alle recente pogingen tot- en woninginbraken worden getoond, kan gezien worden of woninginbraak ook bij jou in de buurt voor komt. Mogelijk kun je op basis van deze informatie maatregelen nemen om je woning beter te beveiligen. Op basis van cijfers van het CBS blijkt dat er in 2017 bijna vijftig duizend woninginbraken in Nederland werden geregistreerd.
 

Aangifte doen van een woninginbraak

Door de grote invloed op het veiligheidsgevoel van slachtoffers, zet de politie alles in het werk om inbraak tegen te gaan. Is er bij jou ingebroken? Neem dan allereerst contact op met de politie via: 0900 – 8844. Na het maken van een afspraak komt de politie bij je thuis om de vervolgstappen te bespreken. De politie kan pas tot opsporing overgaan wanneer aangifte is gedaan van de inbraak. Ook voor de verzekering is het doen van aangifte van belang; pas na aangifte kan de verzekering overgaan tot vergoeding van de schade.
 

Ik ben slachtoffer van een woninginbraak. Wie kan mij helpen?

Een woninginbraak staat bij de politie bekend als een ‘high impact’ crime en dit is niet voor niets. Iemand is jouw persoonlijke omgeving binnengedrongen om spullen mee te nemen. Het is logisch dat je hier behoorlijk door van slag bent en dat je hier hulp voor zoekt. Via Slachtofferhulp Nederland kan je ondersteuning krijgen bij het verweken van de schokkende gebeurtenis. Misschien heb je meer behoefte aan een anoniem vertrouwelijk gesprek? Dit kan bijvoorbeeld via de Hulplijn Amsterdam (dag en nacht bereikbaar).

Er is hulp beschikbaar op praktisch, emotioneel, financieel of juridisch vlak. Vind op SlachtofferWijzer.nl snel de hulp die bij jou past. Je staat er niet alleen voor.