Een woningbrand is vernietigend en kan, naast dat het enorme schade aanricht, helaas ook levens eisen. Dit komt doordat niet alleen het vuur zelf, maar ook de rook die hierbij vrijkomt levensgevaarlijk is. In veel gevallen, maar helaas niet in alle gevallen, beperkt brand in een woning zich tot de ruimte waarin deze ontstaat. Of een brand klein is gebleven of zich over de gehele woning heeft verspreid, de schade kan zowel lichamelijk als emotioneel groot zijn. Heb je een woningbrand meegemaakt? Weet dan dat er hulp beschikbaar is op praktisch, juridisch en emotioneel gebied.
 

De schade door woningbrand

De schade aan eigendommen, maar ook de emotionele schade door een woningbrand, wordt vaak onderschat. Een relatief kleine brand kan er al voor zorgen dat een woning dagen of weken niet bewoonbaar is en wanneer je basis, je ‘thuis’ wegvalt, brengt dit enorm veel onrust met zich mee. Je kunt nog niet overgaan tot verwerking, voordat alle praktische zaken zoals verzekering en financiële zaken afgerond zijn. Daarnaast is het uitbreken van brand ook een enorm angstige gebeurtenis en heb je hier mogelijk nog veel last van. Worstel je met emotionele klachten nadat brand is uitgebroken in je woning? Weet dan dat er emotionele zorg beschikbaar is. Wellicht biedt een organisatie als MIND korrelatie uitkomst.
 

De grootste oorzaken van woningbrand

Het grootste deel van de woningbranden ontstaat ten gevolge van stoken (haardvuren). Daarna ontstaan de meeste branden door een defect elektrisch apparaat, zoals een wasdroger. Ook door koken, siervuur en door brandstichting kunnen woningbranden ontstaan. Zorg daarom ten alle tijden dat je op tijd gealarmeerd wordt wanneer een woningbrand uitbreekt. Installeer voldoende rookmelders, in onder andere doorgangen en slaapkamers. Zie op de website van Salvage een checklist om woningbrand tegen te gaan.
 

Ik ben slachtoffer van een woningbrand. Wie kan mij helpen?

Wanneer je slachtoffer bent van een woningbrand kan dit gigantisch veel impact hebben op alle facetten van het leven. Mogelijk heb je praktische hulp nodig, zoals hulp met het regelen van de verzekering. Naast praktische hulp, is het ook belangrijk dat er mensen zijn die de ernst van de situatie begrijpen en bij wie je je verhaal en emoties kwijt kunt. Op Slachtofferwijzer vind je verschillende instanties die hulp kunnen bieden na een woningbrand. Bijvoorbeeld Stichting Salvage, die bij een woningbrand binnen een uur ter plaatse is, je opvangen en alle zorgen uit handen nemen. Naast emotionele en praktische hulp, vind je op Slachtofferwijzer ook organisaties die hulp bieden op juridisch en financieel gebied of een veilige opvangplek bieden. Weet dat je er niet alleen voor staat.