Vermissingen

Is jouw naaste sinds korte tijd of langdurig vermist? Ben je op zoek naar hulp omdat je niet goed weet wat je nu moet doen? Op deze pagina lees je wanneer er sprake is van een vermissing, wat je moet doen als iemand vermist is, hoe de politie kan helpen, wat te doen bij ontvoering van kinderen en wat te doen bij vermissing in het buitenland. Op SlachtofferWijzer.nl vind je ook alle organisaties die je kunnen helpen bij vermissingen. 

 

Wanneer is iemand vermist?

Iedere dag verdwijnen mensen uit hun dagelijkse omgeving, soms tijdens vakanties en buitenlandse reizen, soms op een gewone doordeweekse dag. Gelukkig worden de meeste mensen (zo’n 90%) binnen een week weer teruggevonden. Situaties waarbij iemand meer dan een jaar vermist is, komen weinig voor. Zo’n 25 gevallen per jaar. Of iemand als vermist wordt gezien, hangt erg van de persoon en de omstandigheden af. Bij een kind dat zoek is, wordt eerder aan een vermissing gedacht dan bij een volwassene die een tijdje niks van zich laat horen.

 
Volgens de politie is iemand vermist:

 • Wanneer het ongebruikelijk is voor een persoon om afwezig te zijn uit de vertrouwde omgeving
 • Als de verblijfplaats van die persoon onbekend is
 • Wanneer het voor de vermiste persoon belangrijk is dat zijn verblijfplaats wordt vastgesteld

 

Wat te doen bij vermissingen

 • Doe zo snel mogelijk aangifte of melding bij de politie (bel: 0900 – 8844)
 • Wordt een klein kind vermist? Zoek dan eerst op plaatsen waar het kind gevaar kan lopen
 • Ga na of de vermiste een bericht heeft achterlaten. Bijvoorbeeld thuis, via de telefoon of computer
 • Maak een lijst van welke kleding en sieraden de vermiste draagt en wat er meegenomen is aan bagage, voertuig, geld, paspoort, rijbewijs, etc.
 • Verander niets in het huis van de vermiste

 

Wat doet de politie met de aangifte van vermissing

De politie maakt een inschatting hoe ernstig de situatie is en zal je daarom veel vragen stellen. Breng bij de aangifte één of meer goed lijkende foto’s van de vermiste persoon mee. Hierdoor zal de vermiste persoon eerder herkend worden.

 

 • Start van een onderzoek bij urgente vermissing
  Wanneer de politie de vermissing urgent vindt, zal gelijk worden gestart met een onderzoek. Zoals het onderzoeken van de woning, telefoon en computer. Ook kunnen de gegevens worden opgenomen in het opsporingssysteem van de politie in binnen- en buitenland.
 • Wanneer er geen sprake is van een urgente vermissing
  Wanneer er geen sprake is van een urgente vermissing, bijvoorbeeld wanneer duidelijk is dat de volwassene vrijwillig is vertrokken, kan de politie je vragen eerst een vragenlijst in te vullen. De politie doet dit omdat driekwart van de vermiste personen binnen 24 uur weer terecht is. Meer informatie over wat de politie met je aangifte van vermissing gaat doen, vind je in het informatieblad ‘Wat te doen als iemand vermist wordt’.

 

Vermissing of ontvoering van kinderen

Bij ontvoering gaat het om kinderen die meegenomen zijn door een onbekende dader. Iedere vermissing levert een risico op voor het kind. Toch is het risico niet altijd voldoende voor het inzetten van een Amber Alert. Lees meer over vermissing en ontvoering van kinderen op de website van Amber Alert Nederland, op de website van de Rijksoverheid of op de website van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

 

Vermissingen in het buitenland

Is iemand vermist in het buitenland? Dan kan je contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website van de Rijksoverheid en de website van Slachtofferhulp Nederland vind je meer informatie over wat je kan doen.

 

Vind de juiste hulporganisatie

Vind direct de juiste hulporganisatie op SlachtofferWijzer.nl Of de vermissing nou kort of lang duurt, gelukkig is er hulp beschikbaar op praktisch, juridisch, financieel en emotioneel gebied.