Voorkom klachten, doe snel onderzoek

Als je een verkrachting of aanranding hebt meegemaakt, loop je het risico dat je besmet bent met een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Het kan zijn dat je letsel hebt opgelopen.  Vrouwen lopen bovendien het risico op een ongewenste zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat je je snel door een arts laat onderzoeken, ook als je geen klachten hebt.  Zo kun je medicatie ontvangen 

Medisch onderzoek van belang voor aangifte

Als je overweegt aangifte te doen, is een medisch onderzoek door een forensisch arts van belang. Deze arts kan sporen van de dader verzamelen.  Het is belangrijk dit onderzoek zo snel mogelijk te laten doen. Een reguliere (huis)arts kan en mag geen sporenonderzoek doen. Je kan daarvoor wel terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Centrum Seksueel Geweld

Ben je kortgeleden aangerand of verkracht? Heb je hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar.  

Bij het Centrum Seksueel Geweld word je opgevangen door een verpleegkundige, die blijft tijdens het hele bezoek bij je. Je hoeft je verhaal niet vaker te vertellen dan nodig is. Een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werkt samen om jou de beste zorg te geven. Alles wat je bespreekt is vertrouwelijk. 

Als je overweegt om aangifte te doen, dan doet een forensisch arts sporenonderzoek en kijkt naar eventuele verwondingen op je lichaam. Zo kan bewijsmateriaal worden vastgelegd. Ook krijg je medische hulp in de vorm van medicijnen om zwangerschap en besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te voorkomen.  

Ook als je geen aangifte wilt doen, word je geholpen. Het maakt niet uit waar je in Nederland verblijft. Er zijn centra door het hele land, zodat je overal dezelfde hulp kan krijgen. 

1 relevante hulporganisatiehulporganisatiehulporganisaties

  • Centrum Seksueel Geweld (CSG)

    Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werken samen om goede zorg te bieden.