De gevolgen van een verkrachting of aanranding

 
Wanneer je een nare seksuele ervaring hebt gehad, zoals een verkrachting of een aanranding kan dit van grote invloed zijn op hoe je je voelt. Een verkrachting of een aanranding is een traumatische gebeurtenis en als slachtoffer draag je de littekens van wat er gebeurd is met je mee. Mogelijk wordt je keer op keer overvallen door herbelevingen of ervaar je gevoelens van angst, vernedering en onmacht. Het zijn allemaal emoties die een gevolg kunnen zijn van een verkrachting of aanranding. Het is goed om te weten dat er hulporganisaties bestaan die ondersteuning kunnen bieden in het verminderen van de klachten.
 

Met iemand praten over een verkrachting of aanranding

 
Ondanks dat het ontzettend moeilijk is om te praten over een traumatische ervaring, zoals een verkrachting of aanranding, raden we je aan dit wel te doen. Door je ervaring te delen met iemand die je vertrouwt kan je het gevoel krijgen er niet alleen voor te staan. Ook kunnen schadelijke emoties, zoals  schaamte en schuldgevoel mogelijk worden weggenomen. Heb je niemand in je directe omgeving met wie je jouw verhaal zou willen delen? Weet dan dat er hulplijnen bestaan, waar je anoniem je verhaal kwijt kunt en advies kunt inwinnen. Denk hierbij aan De Hulplijn, Tegen haar wil, Fier, Veilig Thuis en De Hulplijn Amsterdam. Onder de tabjes ‘Hulplijn’ en ‘E-hulp’ vind je meer organisaties waar je terecht zou kunnen.
 

Lotgenotencontact vanwege een verkrachting of aanranding

 
Misschien lijkt het je prettig om met mensen te spreken die net als jij een verkrachting of aanranding hebben meegemaakt? Door over de ervaring en het proces van lotgenoten te horen, kan jij mogelijk verder komen in je eigen verwerking. Daarnaast kun je je in de verhalen van anderen herkennen en voel je je mogelijk minder alleen. Voor lotgenotencontact na een aanranding of verkrachting kun je onder andere terecht bij Lotgenoten seksueel geweld, Blauwe Maan, seksueelgeweld.nl en Slachtofferhulp Nederland. Onder het tabje ‘lotgenotencontact’ vind je meer organisaties waar je terecht zou kunnen.
 

Trauma na een verkrachting of aanranding

 
Dat je korte of lange tijd na de gebeurtenis nog klachten ervaart, is heel normaal. Klachten zoals PTSS zijn veelvoorkomend na een verkrachting. Je huisarts zou je kunnen doorverwijzen naar de juiste, gespecialiseerde behandelaar. Bij je verzekering kun je nagaan in hoeverre de kosten voor de behandeling worden vergoed.

Denk bijvoorbeeld aan het Psychotrauma Diagnose Centrum, waar je terecht kunt voor een snelle diagnose en advies over welke behandeling voor jou het beste is. Ook bij Stichting Centrum 45 kun je terecht voor een diagnose en de behandeling van complexe emotionele klachten. Ook bij het Centrum Seksueel Geweld vind je een team aan hulpverleners, waaronder psychologen, die voor jou klaar staan na een aanranding of verkrachting. Verder is het goed om te weten dat in Nederland twee therapieën worden aangeboden die bewezen effectief kunnen zijn. Dit zijn EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en Cognitieve Gedragstherapie. Neem een kijkje op hun website om erachter te komen of deze behandelmethoden bij jou passen. Onder het tabje ‘behandeling’ vind je meer organisaties waar je terecht zou kunnen.

32 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

Filter op type
 • Blauwe Maan 

  Blauwe Maan is een laagdrempelig steunpunt, gespecialiseerd in het bieden van hulp na misbruik, voor mensen die er alleen niet uitkomen en woonachtig zijn in de regio Tilburg.

 • Centrum Seksueel Geweld (CSG)

  Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werken samen om goede zorg te bieden.

 • De Evenaar 

  De Evenaar behandelt mensen met een andere culturele achtergrond die te maken hebben met psychische problemen. Zoals angst, depressie of klachten door traumatische gebeurtenissen. Soms ook migratieproblemen.

 • De Hulplijn

  De Hulplijn helpt slachtoffers van seksueel misbruik of van fysiek en psychisch geweld de juiste weg naar hulp of advies te vinden. Ook getuigen of mensen die een slachtoffer van seksueel misbruik of fysiek en psychisch geweld in hun omgeving willen helpen, kunnen met hun vragen terecht bij de Hulplijn.

 • De Luisterlijn

  De Luisterlijn is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek met echte aandacht. Dat kan per telefoon, per mail en bepaalde tijden ook per chat.

 • Fier

  Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling.

 • Herlaarhof

  Herlaarhof is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Herlaarhof is als Top Referent Trauma Centrum (TRTC) gespecialiseerd in het in kaart brengen en behandelen van klachten als gevolg van trauma bij kinderen en jongeren.

 • Hulplijn Amsterdam

  Hulplijn Amsterdam (voorheen Sensoor Amsterdam) is al meer dan 50 jaar dag en nacht bereikbaar voor een anoniem, vertrouwelijk telefoon- of chatgesprek.

 • I-Psy

  I-psy biedt interculturele psychiatrie. Ze geven specialistische en toegankelijke zorg aan mensen met psychiatrische en/of psychische problemen en hebben veel ervaring met patiënten van uiteenlopende nationaliteiten en culturele achtergronden.

 • Interapy

  Interapy biedt een persoonlijke vorm van online psychotherapie waarin je intensief begeleid wordt door een GZ-psycholoog. Psychologen van Interapy hebben veel ervaring met het behandelen van psychisch trauma.

 • Intermetzo Zonnehuizen

  Intermetzo (Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum HKJ) stelt diagnoses en behandelt kinderen en jongeren die (vermoedelijk) te maken hebben met traumagerelateerde problematiek. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Kinder- en Jeugdtraumacentrum

  Het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) biedt hulp aan kinderen en jongeren die behandeling nodig hebben omdat zij kindermishandeling hebben meegemaakt.

 • Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

  Het Psychotraumacentrum biedt opvang, diagnostiek en behandeling na een eenmalige schokkende gebeurtenis aan kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers.

 • Lotgenoten Seksueel Geweld (LSG)

  Lotgenoten Seksueel Geweld (LSG) is een online platform voor slachtoffers van seksueel geweld of seksueel misbruik.

 • MIND Korrelatie

  MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch, via chat, Whatsapp en e-mail. De organisatie werkt landelijk.

 • NOAGG Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg

  NOAGG biedt psychiatrische hulpverlening en houdt rekening met de herkomst, normen, waarden en gewoonten van cliënten. NOAGG richt zich in het bijzonder op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iranese of Afghaanse achtergrond.

 • Osperon

  Osperon is een instelling die hulp biedt aan mensen met psychische problemen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in het behandelen van trauma bij mensen met een niet westerse achtergrond.

 • Perspectief Herstelbemiddeling

  Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt slachtoffer-dadercontacten. Slachtoffers en daders komen na een misdrijf met elkaar in contact om vragen te stellen en antwoorden te geven.

 • Project Speak Now

  Project Speak Now ondersteunt lotgenoten bij het praten over seksueel geweld door middel van individuele coaching en gespreksgroepen. Daarnaast stimuleren ze ook anderen het gesprek aan te gaan over seksueel geweld.

 • Psychotrauma Diagnose Centrum

  Het Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC) voert specialistisch/diagnostisch onderzoek uit naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen.

 • Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen

  Het Psychotraumacentrum van GGZ Rivierduinen is gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 • Seksueelgeweld.nl

  Seksueelgeweld.nl is een website voor slachtoffers van seksueel geweld en de mensen om hen heen. Doelstelling van deze site is het toegankelijker maken van hulp en het bieden van lotgenotencontact. De site wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. De inhoud van de site komt grotendeels van de bezoekers zelf.

 • Sense

  Sense.info is een betrouwbare site over seks waar je als jongere van 12-25 jaar met al je vragen terecht kunt.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting Centrum’45

  Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe psychotraumaklachten. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Stichting Emotionele Support

  Stichting Emotionele Support (Stichting ES) biedt via chat en mail kosteloos en anoniem emotionele support aan mensen die door situatieveranderingen problemen ervaren.

 • Stichting VPSG

  De VPSG is een oecumenische stichting die begeleiding en voorlichting geeft op het terrein van seksueel geweld, godsdienst en zingeving.

 • Tegen Haar Wil

  Tegen Haar Wil is een telefonische hulpdienst voor vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn of zijn geweest van seksueel geweld, seksuele intimidatie, stalking, loverboys en huiselijk geweld.

 • Telefonische Hulpdienst Utrecht

  De Telefonische Hulpdienst Utrecht is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dat altijd anoniem is. Tijdens openingsuren is de Telefonische Hulpdienst Utrecht ook bereikbaar via de chat.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

 • Vereniging EMDR Nederland

  De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Via de website van de VEN kun je zoeken naar een erkende en gekwalificeerde EMDR-therapeut bij jou in de buurt.

 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

  De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt.