Praktische hulp vanwege stalking: aangifte doen 

 
Vervolging van een stalker vindt alleen plaats wanneer je hier als slachtoffer aangifte van doet. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900-8844. Of bel 112 in het geval van acuut gevaar. Op onze juridische hulppagina vind je meer informatie over het doen van aangifte van stalking bij de politie. Ook vind je hier informatie over de juridische instanties die je zouden kunnen helpen en over je rechten als slachtoffer. Via de website van Slachtofferhulp Nederland vind je direct meer informatie over het voorbereiden van een aangifte.
 

Praktische hulp vanwege stalking: algemene tips

 

 • Neem iemand in vertrouwen. Ook als je gevoelens van angst, schaamte en machteloosheid ervaart. Het is raadzaam om iemand op de hoogte te stellen van de stalking.
 • Verzamel zo veel mogelijk bewijs. Sla alle berichten, Whatsapps, e-mails en voicemailberichten op. Maak screenshots van dingen die je online tegenkomt. Hou een dagrapport bij waarin je noteert hoe vaak de stalker contact heeft geprobeerd te zoeken en op welke manier. Dit kan ondersteuning bieden bij je aangifte.
 • AWARE-alarmsysteem. AWARE is een alarmsysteem waarmee je in acute nood de politie kunt bereiken. Zie op de website van de Blijf groep meer informatie over het AWARE-alarmsysteem en voor wie het bestemd is.
 • Veilig online. Op de website Safetynet vind je informatie over hoe je online zo veilig mogelijk kunt zijn. Dit zorgt ervoor dat niemand jou online kan vinden als je dit niet wilt. Ook vind je hier tips om ervoor te zorgen dat niemand met je meekijkt of –luistert op de apparaten die je gebruikt.
 • Neem een geheim telefoonnummer.
 • Ga niet in op voorstellen of eisen van de stalker.

 
Meer praktische tips vind je onder andere via de website van Slachtofferhulp Nederland, huiselijk geweld.nl en Stichting Zijweg.
 

Praktische hulp vanwege stalking: hulporganisaties

 
Het is vreselijk om je gevoel van vrijheid en veiligheid kwijt te raken. Dit is echter het het effect dat een stalker op je kan hebben. In veel gevallen (maar niet in alle gevallen) is stalking een vorm van huiselijk geweld. Bij Veilig Thuis kun je terecht voor een luisterend oor en advies. Bij de Blijf groep kun je terecht voor (onder andere) opvang, begeleiding en nazorg. Ook wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Ditzelfde geldt voor Stichting Zijweg. Hier kun je als vrouw samen met je kind(eren) terecht voor ondersteuning. Stichting Zijweg werkt uitsluitend met vrijwilligers die zelf te maken hebben gehad met partnergeweld. Ook Fier is een expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier biedt hulp aan jong en oud bij de gevolgen van (onder andere) stalking.

Voor jongeren tot 18 jaar is er de mogelijkheid om zelf te chatten of te bellen. Neem daarvoor bijvoorbeeld een kijkje op www.chatmetfier.nlwww.slachtofferhulp.nl/jongeren of neem contact op met De Kindertelefoon.

 

4 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

 • Fier

  Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting Zijweg

  Stichting Zijweg steunt vrouwen en hun kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld en/of stalking door een (ex-)partner. Ze bieden slachtoffers een luisterend oor, lotgenotencontact en advies.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.