Wanneer je te maken krijgt met iemand die ongevraagd jouw sexueel getinte foto’s of video’s verspreidt, is het goed om direct actie te ondernemen. Op deze pagina vind je informatie over hoe je ervoor kunt zorgen dat de foto van het internet verdwijnt. Ook vind je hier meerdere organisaties die emotionele hulp kunnen bieden. Tot slot wordt hier beschreven hoe je aangifte kunt doen tegen de dader.

 

Websites verzoeken tot verwijdering foto/video

Een van de eerste dingen die je als slachtoffer van shame sexting wil, is dat je foto/video niet verder wordt verspreid en van het internet wordt verwijderd. Je kunt hiervoor zelf contact opnemen met de betreffende websites en hen vragen jouw foto/video te verwijderen. Belangrijk is dat je jezelf eerst online zoekt via google en screenshots maakt (met de URL in beeld) van jouw afbeeldingen. Vervolgens kan je dan contact opnemen met de betreffende websites en aangeven dat je geen toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van deze foto/video en hen verzoeken dit per direct te verwijderen. Mocht je dit lastig vinden, dan kan de organisatie Helpwanted je hierbij helpen.

 

Persoonlijk advies bij shame sexting en sextortion

Helpwanted is een organisatie die informatie verschaft aan kinderen, jongeren en opvoeders over online seksueel geweld, waaronder shame sexting en sextortion. Indien je te maken hebt (gehad) met shame sexting of sextortion en niet precies weet wat je nu moet doen, kan je hier melding van maken bij Helpwanted. Door melding te maken ontvang je een persoonlijk advies. Naast het meldformulier heeft Helpwanted ook een (anonieme) chat mogelijkheid (bekijk de website voor actuele openingstijden van de chatbox).

 

Ook kan Helpwanted je helpen bij het online laten verwijderen van je foto/video indien dit je zelf niet lukt. Helpwanted heeft goede contacten met diverse sociale media, maar ook met de politie en daarnaast maakt zij onderdeel uit van een aantal internationale organisaties. Ook geven zij allerlei tips over wat te doen als je slachtoffer bent geworden van shame sexting of sextortion. Voor meer informatie check www.helpwanted.nl.

 

Aangifte sexting en sextortion

Uiteraard kan je ook bij de politie terecht indien je meer informatie wil over of aangifte wil doen van shame sexting/sextortion. Shame sexting en sextortion is in Nederland strafbaar. Afhankelijk van de situatie valt shame sexting onder het verspreiden van kinderporno dan wel smaad. Voorafgaand aan de aangifte wordt altijd eerst een intake gepland waarbij je meer informatie krijgt over wat het betekent om aangifte te doen en wat de (mogelijke) gevolgen hiervan zijn.

 

Wanneer je zelf nog minderjarig bent, probeer dan bij het doen van aangifte een volwassene mee te nemen en probeer tevens zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Je kan daarbij denken aan screenshots/prints van websites waarop je foto/video online staat of screenshots/prints van whatsapp gesprekken waarbij naar voren komt dat iemand jouw foto/video heeft gezien. Meer informatie over de gang van zaken bij het doen van aangifte kan je vinden op de website van de politie.

 

Als je hulp nodig hebt bij het doen van aangifte kan je contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland en hen uitleggen wat er aan de hand is. Zij kunnen je dan ondersteunen.

 

2 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

  • Helpwanted

    Op helpwanted.nl kunnen kinderen, jongeren en hun opvoeders die te maken hebben (gehad) met online seksueel misbruik terecht voor hulp. Helpwanted biedt praktische, emotionele en juridische hulp.

  • Slachtofferhulp Nederland

    Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.