Wanneer iemand zonder toestemming jouw seksueel getinte foto’s doorstuurt, heeft dit enorme gevolgen voor jouw emotionele gesteldheid. Blijf daar vooral niet alleen mee rondlopen en zoek hulp. In Nederland zijn er verschillende organisaties die een luisterend oor bieden. Ook zijn er verschillende vormen van professionele hulp om ervoor te zorgen dat jij er weer bovenop kunt komen.

 

Praten heelt

De (psychische) gevolgen van shame sexting/sextortion kunnen zeer verstrekkend zijn. Het idee dat iedereen in jouw klas jouw naaktfoto heeft gezien of de gedachte dat jouw naaktfoto nog ‘ergens online rondzwerft’ en altijd weer ergens kan opduiken, kan voor (grote) psychische problemen zorgen. Het is daarom van belang dat je er niet alleen mee blijft rondlopen maar iemand in vertrouwen neemt.

 

Je kunt met iemand praten uit je familie, je ouders of een broer/zus, maar ook bijvoorbeeld met een goede vriend/vriendin of een vertrouwenspersoon bij je op school. Ben je minderjarig? Zorg dan dat je het bespreekt met iemand die ouder is dan 18 jaar. Je zal merken dat het bespreekbaar maken van hetgeen je is aangedaan, al snel zorgt voor een gevoel van opluchting en je het gevoel geeft dat je er niet alleen voor staat.

 

Ook zijn er diverse hulporganisaties met websites met chatfuncties waarbij je, al dan niet anoniem, met iemand kan praten over wat er is gebeurd. Zij kunnen je dan advies geven. Kijk voor een overzicht van hulporganisaties onderaan deze pagina.

 

Behandeling van psychische klachten

Indien je last hebt van psychische klachten als gevolg van shame sexting/sextortion kan je hiervoor contact opnemen met je huisarts. De huisarts is vaak in staat om je door te verwijzen naar de juiste, gespecialiseerde behandelaar. De kosten van de huisarts worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering (of die van je ouders indien je minderjarig bent) en in veel gevallen wordt de behandeling bij een eventuele doorverwijzing eveneens vergoed. Voor meer informatie hierover kan je kijken op de Zorgwijzer.