Acute dreiging

Word je ernstig bedreigd? Bel dan de politie via 112. Misschien vraag je jezelf af of iemand te ver is gegaan. Deze vraag kan je stellen aan het Centrum Seksueel Geweld.

Centrum Seksueel Geweld

Ben je kortgeleden aangerand of verkracht? Heb je hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar.  

Bij het Centrum Seksueel Geweld word je opgevangen door een verpleegkundige, die blijft tijdens het hele bezoek bij je. Je hoeft je verhaal niet vaker te vertellen dan nodig is. Een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werkt samen om jou de beste zorg te geven. Alles wat je bespreekt is vertrouwelijk. 

Als je overweegt om aangifte te doen, dan doet een forensisch arts sporenonderzoek en kijkt naar eventuele verwoningen op je lichaam. Zo kan bewijsmateriaal worden vastgelegd. Ook krijg je medische hulp in de vorm van medicijnen om zwangerschap en besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te voorkomen.  

Ook als je geen aangifte wilt doen, word je geholpen. Het maakt niet uit waar je in Nederland verblijft. Er zijn centra door het hele land, zodat je overal dezelfde hulp kunt krijgen.

Praktische zaken

Als je seksueel misbruikt bent kan je altijd een beroep doen op Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen je gratis helpen met het regelen van allerlei praktische zaken. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het in kaart brengen van de schade. Om hulp in te schakelen, hoef je geen aangifte te doen bij de politie. Toch heeft het doen van aangifte wel nut. Meer informatie over het doen van aangifte tref je aan onder juridische hulp vanwege seksueel misbruik. 

Heb je fysieke problemen als gevolg van seksueel misbruik? Dan kan je ervoor kiezen een medische expert te raadplegen. Deze kan je vinden via het digitale informatieplatform www.beschadigdlichaam.nl. 

Ken je een slachtoffer?

Wil je een slachtoffer van (vermoedelijk) seksueel misbruik in je omgeving helpen? Dan kan je met je vragen terecht bij De Hulplijn. Als je vermoedt of zeker weet dat een kind of kinderen seksueel worden misbruikt, meld dit dan bij Veilig Thuis. 

12 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

 • Centrum Seksueel Geweld (CSG)

  Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werken samen om goede zorg te bieden.

 • De Hulplijn

  De Hulplijn helpt slachtoffers van seksueel misbruik of van fysiek en psychisch geweld de juiste weg naar hulp of advies te vinden. Ook getuigen of mensen die een slachtoffer van seksueel misbruik of fysiek en psychisch geweld in hun omgeving willen helpen, kunnen met hun vragen terecht bij de Hulplijn.

 • Fier

  Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling.

 • Helpwanted

  Op helpwanted.nl kunnen kinderen, jongeren en hun opvoeders die te maken hebben (gehad) met online seksueel misbruik terecht voor hulp. Helpwanted biedt praktische, emotionele en juridische hulp.

 • Pretty Woman

  Pretty Woman biedt individuele hulpverlening en groepshulpverlening aan slachtoffers van een misbruikrelatie. Daarnaast zet Pretty Woman zich in om te voorkomen dat meiden in misbruikrelaties terechtkomen.

 • Reclaimed Voices

  Stichting Reclaimed Voices is er voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de organisatie van Jehovah’s Getuigen. Zij organiseren lotgenotenbijeenkomsten waar je kunt ervaren dat je niet alleen staat in wat je hebt meegemaakt.

 • Sense

  Sense.info is een betrouwbare site over seks waar je als jongere van 12-25 jaar met al je vragen terecht kunt.

 • Slachtoffer Informatiepunt Schadevergoedingsmaatregelen

  Het Slachtoffer Informatiepunt Schadevergoedingsmaatregelen (SIS) houdt het slachtoffer op de hoogte van de afhandeling van de schadevergoedingsmaatregel.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting KLOKK

  Stichting KLOKK komt op voor slachtoffers van seksueel, fysiek of psychisch (machts-) misbruik door medewerkers van de rooms-katholieke kerk in Nederland. Bij KLOKK ben je veilig als er een bel bij je begint te dreunen.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

 • Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik

  Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) is een lotgenotenorganisatie voor vrouwen die in hun kinderjaren te maken hebben gehad met seksueel misbruik, psychisch of fysiek geweld door katholieke religieuzen.