Veiligheid

Voel je jezelf ernstig bedreigd? Bel dan de politie via 112. Misschien vraag je jezelf af of iemand te ver is gegaan. Leg deze vraag voor aan het Centrum Seksueel Geweld.

Centrum Seksueel Geweld

Als je seksueel wordt of bent misbruikt, doe je er goed aan snel contact op te nemen met een Centrum Seksueel Geweld. De beste hulp kan worden gegeven als het laatste misbruik korter dan een week geleden gebeurde. Maar ook als het (veel) langer geleden is kan het Centrum Seksueel Geweld je goed helpen/adviseren.
Bij een Centrum Seksueel Geweld kun je terecht voor gespecialiseerde medische, psychologische en forensische hulp. Hiermee kan je medische (denk aan letsel, soa, hiv, zwangerschap) en psychosociale problemen voorkomen. Een gespecialiseerd forensisch-medisch onderzoek is van belang voor het verzamelen van sporen van een dader.
Ook als je geen aangifte wilt doen word je geholpen. Het maakt niet uit waar je in Nederland verblijft. Er zijn centra door het hele land, zodat je overal dezelfde hulp kan krijgen.

Praktische zaken

Als je seksueel bent misbruikt kan dat in je leven gevolgen hebben voor je gezin, vrienden, relatie, opleiding of werk. Je kunt altijd een beroep doen op Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen je gratis helpen met het regelen van allerlei praktische zaken. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het in kaart brengen van de schade. Om hulp in te schakelen, hoef je geen aangifte te doen bij de politie. Toch heeft het doen van aangifte wel nut. Meer informatie over het doen van aangifte tref je aan onder juridische hulp vanwege seksueel misbruik.
In het geval je fysieke problemen hebt als gevolg van seksueel misbruik kan je ervoor kiezen een medische expert te raadplegen. Deze kan je vinden via het digitale informatieplatform www.beschadigdlichaam.nl.

Ken je een slachtoffer?

Wil je een slachtoffer van (vermoedelijk) seksueel misbruik in je omgeving helpen? Dan kan je met je vragen terecht bij De Hulplijn. Als je vermoedt of zeker weet dat een kind of kinderen seksueel worden misbruikt, meld dit dan bij Veilig Thuis.