Van een overval is sprake wanneer iemand je door het gebruik van geweld, onder dreiging van geweld of met gebruik van een wapen, dwingt om eigendommen af te staan. Bij een overval kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een woningoverval, een straatroof of een winkeloverval. Door de gewelddadigheid van een overval kan dit een enorme lichamelijke en emotionele impact hebben. Op SlachtofferWijzer.nl vind je verschillende organisaties die ondersteuning kunnen bieden wanneer je te maken hebt gehad met een overval. 
 

Wanneer spreek je van een woningoverval?

 
Om te kunnen spreken van een overval moet geweld zijn gebruikt of gedreigd zijn met het plegen van geweld. Wanneer geen sprake is van geweldpleging, maar er wel spullen zijn weggenomen, is sprake van diefstal. Gelukkig daalt het aantal woningovervallen de laatste jaren licht. Een deel van de woningovervallen vindt plaats in het criminele circuit en een deel bij ondernemers met een zaak aan huis. In veel gevallen bestaat er een relatie tussen de overvallers en de bewoner of hebben de overvallers gehoord dat er zich waardevolle spullen in het huis bevinden. De meeste overvallers komen binnen door gewoon aan te bellen en zich bijvoorbeeld voor te doen als een pakketbezorger. In de meeste gevallen wordt bij een overval gedreigd met geweld, wat in veel gevallen ook leidt tot het plegen van geweld.
 

Woningoverval voorkomen

 
Op de website van de Politie vind je een lijst van manieren om een woningoverval zo veel mogelijk tegen te gaan. Denk hierbij aan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Doe niet zomaar de deur open, maar kijk eerst of je de persoon voor de deur kent;
  • Laat nooit onbekenden het huis binnen, ongeacht hoe vriendelijk ogend;
  • Deel met zo min mogelijk mensen dat je waardevolle spullen in huis hebt. Dit om ‘buitverwachting’ tegen te gaan bij overvallers.

 

Ik ben slachtoffer van een overval. Wie kan mij helpen?

 
Een overval kan je leven zowel praktisch als emotioneel ernstig overhoop halen. Mogelijk heb je lichamelijk letsel of verwondingen opgelopen, voel je je niet meer veilig of ervaar je emotionele problemen, zoals terugkerende beelden van de overval. Wellicht vind je het fijn om met een hulpverlener van Slachtofferhulp Nederland te praten of ben je op zoek naar emotionele ondersteuning via bijvoorbeeld Stichting Centrum 45. Naast de genoemde hulporganisaties vind je op SlachtofferWijzer.nl verschillende andere instanties die hulp kunnen bieden op praktisch, emotioneel, juridisch of financieel gebied. Weet dat je er niet alleen voor staat.