Wat kun je zelf doen?

Ben je slachtoffer van oplichting of fraude? Doe dan aangifte bij de politie. De politie heeft de kennis, deskundigheid en opsporingsbevoegdheden om onderzoek te doen naar strafbare feiten, waardoor de dader achterhaald kan worden. Als er sprake is van internetoplichting kan je het beste aangifte doen via de website van de politie. Laat het ook zo snel mogelijk aan de verzekering weten. Slachtofferhulp Nederland kan je met al dit soort zaken helpen.

Vraagbaak

Antwoorden op vragen over fraude kun je vinden bij de Fraudehelpdesk. Dit is de landelijke vraagbaak voor alles op het gebied van fraude.

Identiteitsfraude

Iemand die identiteitsfraude pleegt, gebruikt met opzet valse identificatiemiddelen, met als doel daarmee verboden dingen te doen. Voorbeelden hiervan zijn vervalste handtekeningen, kopieën van paspoorten of rijbewijzen, vervalste bankafschriften, of e-mailadressen met jouw naam, die niet van jou zijn.
Als je vermoedt dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude, kun je dit melden bij het Centraal Meldpunt- Identiteitsfraude (CMI).

Oplichting en fraude via internet

Oplichting en fraude gebeurt steeds vaker via internet. Er zijn verschillende websites die informatie en advies geven over hoe je internet veilig kunt gebruiken. Een website waarop ook informatie wordt gegeven over wat je kunt doen als bijvoorbeeld je pc is gekaapt of als er sprake is van phishing is www.veiliginternetten.nl. De website www.nomoreransom.org is door de politie opgezet. Daar zijn onder andere tips en adviezen te vinden als je slachtoffer bent van ransomware.

 

4 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

 • Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) 

  Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) is een initiatief van de Nederlandse overheid. Het CMI biedt ondersteuning wanneer je identiteitsgegevens zijn misbruikt of als je persoonsgegevens bij de overheid niet kloppen.

 • Fraudehelpdesk

  Ben je slachtoffer van fraude? Dan biedt de Fraudehelpdesk de helpende hand. Ze verwijzen gedupeerden door naar de juiste instantie. Zo hoef je niet zelf op zoek naar het goede adres voor hulp.

 • Meld Misdaad Anoniem

  M. is de meldlijn waar je anoniem informatie kunt geven over misdaad, zoals geweld, berovingen, loverboys en wapenbezit. Zo kun je iets doen aan de veiligheid in je omgeving.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.