Hulp bij verwerken

Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je in je leven kunt meemaken. Dat hij/zij ook nog eens is omgekomen door een misdrijf, maakt de verwerking vaak nog zwaarder. Iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier. Het is niet ongewoon dat je er zelf niet uitkomt en vastloopt. Hieronder vind je bij ‘Algemeen’ en ‘Online’ onder andere verschillende organisaties waar mensen werken bij wie je jouw verhaal kwijt kan.

Behandeling

Als je vastloopt in de verwerking kan een behandeling van je klachten uitkomst bieden. De huisarts is vaak in staat om je door te verwijzen naar de juiste, gespecialiseerde behandelaar. Ook je casemanager bij Slachtofferhulp Nederland kan je hierin adviseren. Bij je verzekering kun je nagaan in hoeverre de kosten voor de behandeling worden vergoed.
Behandeling van klachten na schokkende gebeurtenissen wordt in vele soorten en maten aangeboden. Er zijn echter grote verschillen in de kwaliteit. Het is niet altijd eenvoudig om de kwaliteit in te schatten en het is wel belangrijk om een zorgvuldige keuze te maken. Het helpt om te weten dat in Nederland twee therapieën worden aangeboden die hun waarde volgens de wetenschap hebben bewezen. Dit zijn EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en Cognitieve Gedragstherapie.
Een EMDR-therapeut die een erkende opleiding heeft gedaan kun je vinden via de Vereniging EMDR Nederland en een cognitief gedragstherapeut met een erkende opleiding via de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie.
Als een therapeut een erkende opleiding heeft gevolgd voor een goede therapie, betekent dat nog niet dat die therapeut getraind is in het behandelen van nabestaanden van moord of doodslag. Van therapeuten die horen bij het Netwerk Traumatisch Verlies weet je zeker dat ze daarin wel zijn getraind. Het netwerk is opgericht door de Rijksuniversiteit Groningen en bestaat uit 17 psychologen, verspreid door Nederland. Of je in aanmerking komt voor een behandeling is onder andere afhankelijk van de mate waarin je klachten ervaart.
Tenslotte vind je hieronder bij ‘behandeling’ een aantal behandelcentra met een ander specialisme.

(Lotgenoten)contact

Het kan fijn zijn om de ervaringen van lotgenoten te vernemen en eventueel jouw ervaringen te delen. Hiertoe zijn veel mogelijkheden voor nabestaanden van moord/doodslag. Hieronder vind je deze mogelijkheden bij ‘Lotgenoten’.
Wil je in gesprek met de dader? Dan kan je terecht bij Perspectief Herstelbemiddeling. In dit animatiefilmpje laten zij duidelijk zien wat zij voor jou kunnen betekenen.

 

24 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

Filter op type
 • De Evenaar 

  De Evenaar behandelt mensen met een andere culturele achtergrond die te maken hebben met psychische problemen. Zoals angst, depressie of klachten door traumatische gebeurtenissen. Soms ook migratieproblemen.

 • Herlaarhof

  Herlaarhof is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Herlaarhof is als Top Referent Trauma Centrum (TRTC) gespecialiseerd in het in kaart brengen en behandelen van klachten als gevolg van trauma bij kinderen en jongeren.

 • I-Psy

  I-psy biedt interculturele psychiatrie. Ze geven specialistische en toegankelijke zorg aan mensen met psychiatrische en/of psychische problemen en hebben veel ervaring met patiënten van uiteenlopende nationaliteiten en culturele achtergronden.

 • Interapy

  Interapy biedt een persoonlijke vorm van online psychotherapie waarin je intensief begeleid wordt door een GZ-psycholoog. Psychologen van Interapy hebben veel ervaring met het behandelen van psychisch trauma.

 • Intermetzo Zonnehuizen

  Intermetzo (Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum HKJ) stelt diagnoses en behandelt kinderen en jongeren die (vermoedelijk) te maken hebben met traumagerelateerde problematiek. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Kinder- en Jeugdtraumacentrum

  Het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) biedt hulp aan kinderen en jongeren die behandeling nodig hebben omdat zij kindermishandeling hebben meegemaakt.

 • Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

  Het Psychotraumacentrum biedt opvang, diagnostiek en behandeling na een eenmalige schokkende gebeurtenis aan kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers.

 • Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers

  De Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers (LOvNG) is een lotgenotenorganisatie voor nabestaanden van slachtoffers die door een geweldsmisdrijf om het leven zijn gekomen.

 • MIND Korrelatie

  MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch, via chat, Whatsapp en e-mail. De organisatie werkt landelijk.

 • NOAGG Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg

  NOAGG biedt psychiatrische hulpverlening en houdt rekening met de herkomst, normen, waarden en gewoonten van cliënten. NOAGG richt zich in het bijzonder op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iranese of Afghaanse achtergrond.

 • Osperon

  Osperon is een instelling die hulp biedt aan mensen met psychische problemen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in het behandelen van trauma bij mensen met een niet westerse achtergrond.

 • Perspectief Herstelbemiddeling

  Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt slachtoffer-dadercontacten. Slachtoffers en daders komen na een misdrijf met elkaar in contact om vragen te stellen en antwoorden te geven.

 • Praten over Verlies

  Praten over Verlies is een online chat voor mensen die te maken hebben gehad met een verlies. De chat is iedere dag van open van 16.00 tot 22.00 uur. Praten over Verlies is een website van Humanitas en Yarden.

 • Psychotrauma Diagnose Centrum

  Het Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC) voert specialistisch/diagnostisch onderzoek uit naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen.

 • Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen

  Het Psychotraumacentrum van GGZ Rivierduinen is gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 • Rouw na Moord

  Een psychologennetwerk, opgericht door de Rijksuniversiteit Groningen, biedt psychologische hulp aan nabestaanden wiens partner of familielid is omgekomen door moord of doodslag.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting Achter de Regenboog

  Stichting Achter de Regenboog ondersteunt kinderen en jongeren in Nederland bij het verwerken van het overlijden van een dierbare, zodat deze gebeurtenissen geen belemmering vormen om een gezond volwassen bestaan op te bouwen.

 • Stichting Centrum’45

  Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe psychotraumaklachten. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Stichting Emotionele Support

  Stichting Emotionele Support (Stichting ES) biedt via chat en mail kosteloos en anoniem emotionele support aan mensen die door situatieveranderingen problemen ervaren.

 • Vereniging EMDR Nederland

  De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Via de website van de VEN kun je zoeken naar een erkende en gekwalificeerde EMDR-therapeut bij jou in de buurt.

 • Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG)

  De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) is een lotgenotenorganisatie die meer dan 500 gezinnen vertegenwoordigt die te maken hebben gehad met een ernstig geweldsmisdrijf. Voor lotgenotencontact en verbetering van de rechtspositie van slachtoffers en nabestaanden.

 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

  De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt.

 • VVRS

  De Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit is een lotgenoten- en belangenorganisatie voor en door slachtoffers en nabestaanden van geweld. De vereniging organiseert lotgenotencontact en zet zich ook in als belangenbehartiger.