Bij een verkeersongeval kunnen een of meer weggebruikers betrokken zijn. Dit kunnen automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers zijn. Een verkeersongeval kan puur materiële schade tot gevolg hebben, zoals schade aan het voertuig, maar kan ook in lichamelijke en/of geestelijke schade resulteren. Natuurlijk kunnen ernstige verkeersongevallen ook doden tot gevolg hebben. Vorig jaar kwamen in Nederland 623 mensen door een verkeersongeval om het leven (bron: www.swov.nl). Ben je slachtoffer van een verkeersongeval of ben je nabestaande? Op Slachtofferwijzer.nl vind je snel de weg naar de juiste hulp.
 

Wat is de definitie van een verkeersongeval?

Om van een verkeersongeval te kunnen spreken moet sprake zijn van een ongeval dat plaatsvindt in het wegverkeer, dus waar voetgangers, fietsers en motorvoertuigen zich verplaatsen. Daarbij wordt een ongeval gedefinieerd als een plotselinge gebeurtenis die lichamelijke of materiële schade tot gevolg heeft. Een verkeersongeval kan eenzijdig of tweezijdig plaatsvinden. Van een eenzijdig verkeersongeval is sprake wanneer hierbij maar één verkeersdeelnemer betrokken is (bijvoorbeeld een auto die tegen een boom rijdt), terwijl van een tweezijdig verkeersongeval sprake is wanneer ten minste twee verkeersdeelnemers betrokken zijn (zoals twee automobilisten die met elkaar in botsing komen).
 

Wat is letselschade en hoe kan ik hier een vergoeding voor krijgen?

Letselschade kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Hierbij kan de lichamelijke schade uiteenlopen van lichamelijk letsel met een kort herstelproces, tot langdurig letsel of invaliditeit. Wanneer het ongeval door een ander is veroorzaakt, kun je voor zowel geestelijke als lichamelijke schade een schadevergoeding krijgen. Onder de schade die je vergoed kunt krijgen vallen alle kosten die voortvloeien uit het ongeval. Om letselschade te kunnen claimen dien je de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Weet je niet zeker of je aanspraak kunt maken op de vergoeding van letselschade? Neem dan vrijblijvend contact op met De Letselschade Raad of win gratis juridisch advies in bij Het Juridisch Loket.
 

Heb ik recht op smartengeld?

Smartengeld is een andere benaming voor de vergoeding die je kunt krijgen voor de geleden emotionele en psychische schade. Zoals gevoelens van depressiviteit over het feit dat je je kind niet meer op kunt tillen ten gevolge van het ongeval. Op grond van eerdere uitspraken van de rechter wordt bepaald of je recht hebt op smartengeld en wat de hoogte hiervan zou kunnen zijn. Lees meer over de mogelijke hoogte van smartengeld in het smartengeldboek van de ANWB.
 

Ik ben slachtoffer van een verkeersongeval. Wie kan mij helpen?

Wanneer je slachtoffer bent van een verkeersongeval komt er, naast alle juridische zaken, ook emotioneel ontzettend veel op je af. Ben je nabestaande en lijkt het je het fijn om met lotgenoten in contact te komen? Dit kan bijvoorbeeld via de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers of via de Vereniging Verkeersslachtoffers. Kamp je met emotionele problemen en zou je graag met een deskundige hierover praten? Dan zou je contact op kunnen nemen met bijvoorbeeld het Psychotrauma Diagnose Centrum. Naast de hier genoemde hulporganisaties vind je op SlachtofferWijzer.nl verschillende andere instanties die hulp kunnen bieden na een verkeersongeval op juridisch, praktisch, emotioneel en financieel gebied. Vind hier snel de hulp die bij jou past. Weet dat je er niet alleen voor staat.