Emotionele klachten vanwege ouderenmishandeling

 
In het geval van ouderenmishandeling, is sprake van mishandeling door iemand van wie je afhankelijk bent, zoals een familielid of een professionele verzorgende. Je bevindt je hierdoor in een enorm kwetsbare positie en de emotionele gevolgen van ouderenmishandeling kunnen dan ook groot zijn. Misschien voel je je angstig, depressief en eenzaam? Dit zijn veelvoorkomende gevolgen van ouderenmishandeling. Er bestaan hulporganisaties die je hierin kunnen ondersteunen. Zoals de Blijf Groep, die directe hulp op maat; thuis of op locatie, verleent. Ook Fier biedt emotionele hulp vanwege ouderenmishandeling.
 

Met iemand praten over ouderenmishandeling

 
Voor mensen die te maken hebben met ouderenmishandeling, kan het moeilijk zijn om hierover te praten. Mogelijk schaam je je of ben je bang dat er problemen van komen als je erover praat. Toch is het altijd aan te raden om het te bespreken met iemand die je vertrouwt. Heb je niemand in je omgeving bij wie je jouw verhaal kwijt wilt? Dan kun je bijvoorbeeld bij De Luisterlijn terecht voor een anoniem gesprek, waarin je jouw zorgen kunt delen. Hier vind je mensen die aandachtig naar je luisteren en zo nu en dan vragen stellen. Ook bij Veilig Thuis kun je terecht voor een luisterend oor en advies wanneer gewenst. Onder het tabblad ‘E-hulp’ en ‘Hulplijn’ vind je verschillende andere organisaties die hulp kunnen bieden.
 

Lotgenotencontact vanwege ouderenmishandeling

 
Misschien vind je het fijn om mensen te spreken die net als jij te maken hebben gehad met ouderenmishandeling. Zodat je weet dat je niet alleen bent en je ervaringen kunt uitwisselen met mensen die je écht begrijpen? Via Slachtofferhulp Nederland kun je bijvoorbeeld in contact worden gebracht met lotgenoten. Onder het tabblad ‘Lotgenotencontact’ vind je meer hulporganisaties die hierin kunnen ondersteunen.
 

Waar kan ik terecht voor psychische hulp vanwege ouderenmishandeling?

 
Mogelijk heb je behoefte aan psychische ondersteuning om beter om te kunnen gaan met wat er gebeurd is. MIND korrelatie biedt bijvoorbeeld professionele psychische en psychosociale hulp en ondersteuning in het verwerken van een trauma. Ook Stichting Centrum ’45 is gespecialiseerd in het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe klachten na ernstige schokkende gebeurtenissen.

Daarnaast bestaan er een tweetal behandelmethoden die voor velen succesvol zijn gebleken in het verwerken van een schokkende gebeurtenis. Dit zijn EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en Cognitieve Gedragstherapie. Een EMDR-therapeut die een erkende opleiding heeft gedaan kun je vinden via de Vereniging EMDR Nederland. Een cognitief gedragstherapeut met een erkende opleiding via de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie. Onder het tabblad ‘behandeling’ vind je meer organisaties die emotionele hulp kunnen bieden na ouderenmishandeling. Je staat er niet alleen voor.

 

21 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

Filter op type
 • Blijf Groep 

  Blijf Groep verleent, coördineert en organiseert directe hulp op maat; thuis of in de opvang. De hulp is voor iedereen die te maken heeft met uitbuiting in relaties en met huiselijk geweld

 • De Evenaar 

  De Evenaar behandelt mensen met een andere culturele achtergrond die te maken hebben met psychische problemen. Zoals angst, depressie of klachten door traumatische gebeurtenissen. Soms ook migratieproblemen.

 • De Luisterlijn

  De Luisterlijn is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek met echte aandacht. Dat kan per telefoon, per mail en bepaalde tijden ook per chat.

 • Fier

  Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling.

 • Hulplijn Amsterdam

  Hulplijn Amsterdam (voorheen Sensoor Amsterdam) is al meer dan 50 jaar dag en nacht bereikbaar voor een anoniem, vertrouwelijk telefoon- of chatgesprek.

 • I-Psy

  I-psy biedt interculturele psychiatrie. Ze geven specialistische en toegankelijke zorg aan mensen met psychiatrische en/of psychische problemen en hebben veel ervaring met patiënten van uiteenlopende nationaliteiten en culturele achtergronden.

 • Interapy

  Interapy biedt een persoonlijke vorm van online psychotherapie waarin je intensief begeleid wordt door een GZ-psycholoog. Psychologen van Interapy hebben veel ervaring met het behandelen van psychisch trauma.

 • MIND Korrelatie

  MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch, via chat, Whatsapp en e-mail. De organisatie werkt landelijk.

 • Moviera

  Moviera houdt zich bezig met alles wat komt kijken bij een doeltreffende aanpak van huiselijk en seksueel geweld, zoals voorlichting, preventie, signalering, registratie en opvang.

 • NOAGG Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg

  NOAGG biedt psychiatrische hulpverlening en houdt rekening met de herkomst, normen, waarden en gewoonten van cliënten. NOAGG richt zich in het bijzonder op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iranese of Afghaanse achtergrond.

 • Perspectief Herstelbemiddeling

  Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt slachtoffer-dadercontacten. Slachtoffers en daders komen na een misdrijf met elkaar in contact om vragen te stellen en antwoorden te geven.

 • Psychotrauma Diagnose Centrum

  Het Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC) voert specialistisch/diagnostisch onderzoek uit naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen.

 • Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen

  Het Psychotraumacentrum van GGZ Rivierduinen is gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 • Seksueelgeweld.nl

  Seksueelgeweld.nl is een website voor slachtoffers van seksueel geweld en de mensen om hen heen. Doelstelling van deze site is het toegankelijker maken van hulp en het bieden van lotgenotencontact. De site wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. De inhoud van de site komt grotendeels van de bezoekers zelf.

 • Stichting Centrum’45

  Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe psychotraumaklachten. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Stichting Emotionele Support

  Stichting Emotionele Support (Stichting ES) biedt via chat en mail kosteloos en anoniem emotionele support aan mensen die door situatieveranderingen problemen ervaren.

 • Tegen Haar Wil

  Tegen Haar Wil is een telefonische hulpdienst voor vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn of zijn geweest van seksueel geweld, seksuele intimidatie, stalking, loverboys en huiselijk geweld.

 • Telefonische Hulpdienst Utrecht

  De Telefonische Hulpdienst Utrecht is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dat altijd anoniem is. Tijdens openingsuren is de Telefonische Hulpdienst Utrecht ook bereikbaar via de chat.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

 • Vereniging EMDR Nederland

  De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Via de website van de VEN kun je zoeken naar een erkende en gekwalificeerde EMDR-therapeut bij jou in de buurt.

 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

  De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt.