Emotionele klachten vanwege mishandeling

 
Heb je te maken (gehad) met lichamelijke of geestelijke mishandeling? Dan kun je hier emotioneel ontzettend veel last van hebben. Beide vormen van mishandeling zijn verschrikkelijk en kunnen fysieke of mentale littekens achterlaten. Misschien voel je je door de mishandeling angstig, onzeker of depressief? Dit zijn veelvoorkomende gevolgen van mishandeling. Gelukkig bestaan er organisaties die ondersteuning kunnen bieden aan jong en oud, in het omgaan met de traumatische gebeurtenis. Fier biedt bijvoorbeeld begeleiding, veilige opvang en behandeling voor slachtoffers van huiselijk geweld.
 

Praten met een hulpverlener of iemand die je vertrouwt

 
Ervaar je emotionele klachten, zoals angst en stress en zou je hier graag met iemand over praten? Neem dan iemand in vertrouwen over de klachten die je ervaart. Erover praten lucht op. Heb je niemand in je omgeving bij wie je terechtkunt? Mogelijk biedt een hulporganisatie uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan de Luisterlijn of de Kindertelefoon. Hier kun je terecht voor een luisterend oor. Door het stellen van de juiste vragen kan een hulpverlener je mogelijk verder helpen. Of denk aan Veilig Thuis, hier kun je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp.
 

Wat zijn de gevolgen van kinderkindermishandeling?

 
De gevolgen van kindermishandeling zijn groot. Als je als kind geen liefde of aandacht krijgt, lichamelijk wordt mishandeld of voortdurend te horen krijgt dat je er niet mag zijn, heeft dit heel veel invloed op hoe je je ontwikkelt. Op de korte en lange termijn heeft kindermishandeling gevolgen voor de geestelijke, lichamelijke en sociale ontwikkeling. Op volwassen leeftijd kunnen slachtoffers last krijgen van onder andere posttraumatische stress, lichamelijke klachten en/of het moeilijk aan kunnen gaan van relaties. Welke organisatie kunnen hulp bieden: Fier, Veilig Thuis, Perspektief, Wende, De Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid.
 

Praten met iemand die ook mishandeling heeft meegemaakt

 
Kom je graag in contact met mensen die, net als jij, te maken hebben (gehad) met mishandeling? Via Slachtofferhulp Nederland, Fier en de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid kun je in contact komen met lotgenoten. Perspectief Herstelbemiddeling kan bemiddelen in het contact met de dader. Slachtoffer-dadercontact kan belangrijk zijn voor slachtoffers in de weg naar herstel.
 

Waar kan ik terecht voor psychische hulp vanwege mishandeling?

 
Ben je slachtoffer van kindermishandeling? Intermetzo Zonnehuizen behandelt jongeren (0-18) die te maken hebben met trauma-gerelateerde problematiek. MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp aan iedereen (jong en oud) die kampt met de gevolgen van een trauma. De Vereniging EMDR Nederland biedt een gespecialiseerde behandelmethode voor mensen die blijvend last hebben van een schokkende ervaring, zoals mishandeling. De behandelmethode (EMDR) heeft zijn effectiviteit in de wetenschap en praktijk bewezen.

27 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

Filter op type
 • Anti Discriminatie Bureau

  In Nederland bestaat een uitgebreid netwerk van antidiscriminatiebureaus (ADB). Antidiscriminatiebureaus zijn erop gericht mensen te helpen die zich gediscrimineerd voelen.

 • De Evenaar 

  De Evenaar behandelt mensen met een andere culturele achtergrond die te maken hebben met psychische problemen. Zoals angst, depressie of klachten door traumatische gebeurtenissen. Soms ook migratieproblemen.

 • De Kindertelefoon 

  Bij De Kindertelefoon kun je als kind of jongere terecht om in vertrouwen te praten over een probleem waarbij je hulp, advies of informatie nodig hebt. Word je bijvoorbeeld gepest, heb je problemen thuis, ruzie met je vrienden of voel je je rot, dan kun je terecht bij De Kindertelefoon.

 • De Luisterlijn

  De Luisterlijn is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek met echte aandacht. Dat kan per telefoon, per mail en bepaalde tijden ook per chat.

 • Fier

  Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling.

 • Herlaarhof

  Herlaarhof is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Herlaarhof is als Top Referent Trauma Centrum (TRTC) gespecialiseerd in het in kaart brengen en behandelen van klachten als gevolg van trauma bij kinderen en jongeren.

 • Hulplijn Amsterdam

  Hulplijn Amsterdam (voorheen Sensoor Amsterdam) is al meer dan 50 jaar dag en nacht bereikbaar voor een anoniem, vertrouwelijk telefoon- of chatgesprek.

 • Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk

  Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW) van Stichting Humanitas biedt hulp aan sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel in Rotterdam.

 • I-Psy

  I-psy biedt interculturele psychiatrie. Ze geven specialistische en toegankelijke zorg aan mensen met psychiatrische en/of psychische problemen en hebben veel ervaring met patiënten van uiteenlopende nationaliteiten en culturele achtergronden.

 • Interapy

  Interapy biedt een persoonlijke vorm van online psychotherapie waarin je intensief begeleid wordt door een GZ-psycholoog. Psychologen van Interapy hebben veel ervaring met het behandelen van psychisch trauma.

 • Intermetzo Zonnehuizen

  Intermetzo (Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum HKJ) stelt diagnoses en behandelt kinderen en jongeren die (vermoedelijk) te maken hebben met traumagerelateerde problematiek. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Kinder- en Jeugdtraumacentrum

  Het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) biedt hulp aan kinderen en jongeren die behandeling nodig hebben omdat zij kindermishandeling hebben meegemaakt.

 • Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

  Het Psychotraumacentrum biedt opvang, diagnostiek en behandeling na een eenmalige schokkende gebeurtenis aan kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers.

 • MIND Korrelatie

  MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch, via chat, Whatsapp en e-mail. De organisatie werkt landelijk.

 • NOAGG Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg

  NOAGG biedt psychiatrische hulpverlening en houdt rekening met de herkomst, normen, waarden en gewoonten van cliënten. NOAGG richt zich in het bijzonder op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iranese of Afghaanse achtergrond.

 • Osperon

  Osperon is een instelling die hulp biedt aan mensen met psychische problemen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in het behandelen van trauma bij mensen met een niet westerse achtergrond.

 • Perspectief Herstelbemiddeling

  Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt slachtoffer-dadercontacten. Slachtoffers en daders komen na een misdrijf met elkaar in contact om vragen te stellen en antwoorden te geven.

 • Psychotrauma Diagnose Centrum

  Het Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC) voert specialistisch/diagnostisch onderzoek uit naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen.

 • Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen

  Het Psychotraumacentrum van GGZ Rivierduinen is gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting Centrum’45

  Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe psychotraumaklachten. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Stichting Emotionele Support

  Stichting Emotionele Support (Stichting ES) biedt via chat en mail kosteloos en anoniem emotionele support aan mensen die door situatieveranderingen problemen ervaren.

 • Telefonische Hulpdienst Utrecht

  De Telefonische Hulpdienst Utrecht is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dat altijd anoniem is. Tijdens openingsuren is de Telefonische Hulpdienst Utrecht ook bereikbaar via de chat.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

 • Vereniging EMDR Nederland

  De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Via de website van de VEN kun je zoeken naar een erkende en gekwalificeerde EMDR-therapeut bij jou in de buurt.

 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

  De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt.

 • VVRS

  De Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit is een lotgenoten- en belangenorganisatie voor en door slachtoffers en nabestaanden van geweld. De vereniging organiseert lotgenotencontact en zet zich ook in als belangenbehartiger.