Huisarts

Bij huiselijk geweld is het verstandig om naar je huisarts te gaan. De huisarts heeft zwijgplicht. Dat betekent dat hij er met niemand over mag praten. Ook niet met degene die jou of je kind(eren) geweld aan doet. Waarschijnlijk kent je huisarts jou (en je kinderen). Hij kan met je meedenken over hoe om te gaan met het huiselijk geweld. 
Als je dat wilt kan je huisarts lichamelijk onderzoek doen. Hij kan dan mogelijke verwondingen vaststellen en behandelen. Dit lichamelijke onderzoek kan ook zinvol zijn voor het verzamelen van bewijsmateriaal. Voor als je (later) aangifte wilt doen van het geweld. Tenslotte kan de huisarts je ook doorverwijzen naar hulporganisaties. 

Veilig Thuis

Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp vanwege huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het nodig is onderzoeken ze wat er aan de hand is. Ze doorbreken onveilige situaties en organiseren de juiste hulp. Ook als je twijfelt of je slachtoffer bent van huiselijk geweld kan je contact opnemen met Veilig Thuis. 

Kinderen helpen

Kinderen hebben meer in de gaten dan je denkt. Ook als tegen je kinderen geen geweld wordt gebruikt, kunnen ze last hebben van het geweld dat jou wordt aangedaan. Informatie over deze gevolgen en over hoe je ze kan helpen vind je hier. 

Als je jonger dan 18 jaar bent

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je te maken met huiselijk geweld of heb je zorgen over iemand die je kent? Dan kan je chatten of bellen met De Kindertelefoon. Ook kan je een kijkje nemen op een speciale website van het Klokhuis.

Veiligheid

De politie kan maatregelen nemen om jou en eventuele andere gezinsleden te beschermen. Opties zijn onder andere het AWARE-pakket en een huisverbod voor de dader. Je kan de politie vragen wat ze voor je kunnen betekenen. 
Is er sprake van acute dreiging of een (gevaarlijke) crisissituatie? Bel de politie dan via 112. 

Informatie

Veel informatie over huiselijk geweld is te vinden op www.huiselijkgeweld.nl.

4 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

 • Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen 

  Het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen (Centrum SFG Nijmegen) biedt veilige en laagdrempelige zorg op één plek aan mensen die kort geleden slachtoffer zijn geworden van seksueel en/of familiaal geweld.

 • De Kindertelefoon 

  Bij De Kindertelefoon kun je als kind of jongere terecht om in vertrouwen te praten over een probleem waarbij je hulp, advies of informatie nodig hebt. Word je bijvoorbeeld gepest, heb je problemen thuis, ruzie met je vrienden of voel je je rot, dan kun je terecht bij De Kindertelefoon.

 • Stichting Zijweg

  Stichting Zijweg steunt vrouwen en hun kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld en/of stalking door een (ex-)partner. Ze bieden slachtoffers een luisterend oor, lotgenotencontact en advies.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.