Emotionele klachten vanwege bedreiging

 
Of het nu om huiselijk geweld, stalking, pesten of (seksuele) intimidatie gaat, het is heel normaal dat je op zoek gaat naar emotionele hulp vanwege bedreiging. Misschien durf je door de bedreiging niet meer naar school, naar het werk of de straat op? Dit kunnen allemaal emotionele gevolgen van bedreiging zijn. Gelukkig bestaan er instanties die ondersteuning bieden in het verwerken van de traumatische ervaring. Bijvoorbeeld de Landelijke Luisterlijn. De Landelijke Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor, via de telefoonlijn, chat of e-mail. Bij de Landelijke Luisterlijn kun je (anoniem) met iemand praten die met je meedenkt en meeleeft.
 

Praten met een hulpverlener of met iemand die je vertrouwt

 
Wanneer je je door de bedreiging angstig of onveilig voelt, zijn er naast de Landelijke Luisterlijn nog veel andere organisaties waar je terechtkunt voor een (anoniem) gesprek. Natuurlijk kun je ook praten met iemand uit je omgeving, die je vertrouwt. Zoals een vriend(in), familielid, collega of buur. Praat je liever met iemand die minder dichtbij je staat? Dan kunnen instanties als de Hulplijn Amsterdam, De Kindertelefoon de Telefonische hulpdienst Utrecht of de Stichting Emotionele Support uitkomst bieden. Bij MIND korrelatie kun je terecht voor (anonieme) professionele, psychische hulp. Ook kun je bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor een luisterend oor. Zij kunnen je daarnaast in contact brengen met lotgenoten, wanneer je hier behoefte aan hebt.

Via Perspectief Herstelbemiddeling kun je begeleid worden in het contact met de dader. Om zo vragen beantwoord te krijgen die jouw herstel misschien in de weg staan. In dit animatiefilmpje laat Perspectief Herstelbemiddeling duidelijk zien wat zij voor je kunnen betekenen. Hieronder vind je onder het tabblad ‘Hulplijn’ en ‘E-hulp’ nog verschillende andere organisaties waar je terechtkunt voor een luisterend oor en een anoniem gesprek.
 

Waar kan ik terecht voor psychische hulp vanwege bedreiging?

 
Ook wanneer je behoefte hebt aan verdergaande psychologische ondersteuning, vind je hiervoor verschillende instanties op SlachtofferWijzer. Interapy biedt bijvoorbeeld online behandelmethoden, wanneer je te maken hebt gehad met een traumatische ervaring. Bij het Psychotrauma Diagnose Centrum kunnen ze verder onderzoek doen naar de emotionele gevolgen van de traumatische ervaring die je hebt meegemaakt. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan zou je terechtkunnen bij het Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen voor een gespecialiseerde behandeling. Hieronder vind je onder het tabblad ‘Behandeling’ nog verschillende andere organisaties die klaar staan om je te helpen.

 

  

23 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

Filter op type
 • Anti Discriminatie Bureau

  In Nederland bestaat een uitgebreid netwerk van antidiscriminatiebureaus (ADB). Antidiscriminatiebureaus zijn erop gericht mensen te helpen die zich gediscrimineerd voelen.

 • De Evenaar 

  De Evenaar behandelt mensen met een andere culturele achtergrond die te maken hebben met psychische problemen. Zoals angst, depressie of klachten door traumatische gebeurtenissen. Soms ook migratieproblemen.

 • De Kindertelefoon 

  Bij De Kindertelefoon kun je als kind of jongere terecht om in vertrouwen te praten over een probleem waarbij je hulp, advies of informatie nodig hebt. Word je bijvoorbeeld gepest, heb je problemen thuis, ruzie met je vrienden of voel je je rot, dan kun je terecht bij De Kindertelefoon.

 • De Luisterlijn

  De Luisterlijn is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek met echte aandacht. Dat kan per telefoon, per mail en bepaalde tijden ook per chat.

 • Herlaarhof

  Herlaarhof is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Herlaarhof is als Top Referent Trauma Centrum (TRTC) gespecialiseerd in het in kaart brengen en behandelen van klachten als gevolg van trauma bij kinderen en jongeren.

 • Hulplijn Amsterdam

  Hulplijn Amsterdam (voorheen Sensoor Amsterdam) is al meer dan 50 jaar dag en nacht bereikbaar voor een anoniem, vertrouwelijk telefoon- of chatgesprek.

 • I-Psy

  I-psy biedt interculturele psychiatrie. Ze geven specialistische en toegankelijke zorg aan mensen met psychiatrische en/of psychische problemen en hebben veel ervaring met patiënten van uiteenlopende nationaliteiten en culturele achtergronden.

 • Interapy

  Interapy biedt een persoonlijke vorm van online psychotherapie waarin je intensief begeleid wordt door een GZ-psycholoog. Psychologen van Interapy hebben veel ervaring met het behandelen van psychisch trauma.

 • Intermetzo Zonnehuizen

  Intermetzo (Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum HKJ) stelt diagnoses en behandelt kinderen en jongeren die (vermoedelijk) te maken hebben met traumagerelateerde problematiek. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Kinder- en Jeugdtraumacentrum

  Het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) biedt hulp aan kinderen en jongeren die behandeling nodig hebben omdat zij kindermishandeling hebben meegemaakt.

 • Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

  Het Psychotraumacentrum biedt opvang, diagnostiek en behandeling na een eenmalige schokkende gebeurtenis aan kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers.

 • MIND Korrelatie

  MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch, via chat, Whatsapp en e-mail. De organisatie werkt landelijk.

 • NOAGG Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg

  NOAGG biedt psychiatrische hulpverlening en houdt rekening met de herkomst, normen, waarden en gewoonten van cliënten. NOAGG richt zich in het bijzonder op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iranese of Afghaanse achtergrond.

 • Osperon

  Osperon is een instelling die hulp biedt aan mensen met psychische problemen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in het behandelen van trauma bij mensen met een niet westerse achtergrond.

 • Perspectief Herstelbemiddeling

  Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt slachtoffer-dadercontacten. Slachtoffers en daders komen na een misdrijf met elkaar in contact om vragen te stellen en antwoorden te geven.

 • Psychotrauma Diagnose Centrum

  Het Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC) voert specialistisch/diagnostisch onderzoek uit naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen.

 • Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen

  Het Psychotraumacentrum van GGZ Rivierduinen is gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting Centrum’45

  Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe psychotraumaklachten. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Stichting Emotionele Support

  Stichting Emotionele Support (Stichting ES) biedt via chat en mail kosteloos en anoniem emotionele support aan mensen die door situatieveranderingen problemen ervaren.

 • Telefonische Hulpdienst Utrecht

  De Telefonische Hulpdienst Utrecht is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dat altijd anoniem is. Tijdens openingsuren is de Telefonische Hulpdienst Utrecht ook bereikbaar via de chat.

 • Vereniging EMDR Nederland

  De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Via de website van de VEN kun je zoeken naar een erkende en gekwalificeerde EMDR-therapeut bij jou in de buurt.

 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

  De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt.