Geweld komt voor in verschillende vormen en is meestal strafbaar. Of het nu gaat om fysiek geweld als schoppen en slaan of psychisch geweld zoals bedreiging en stalking. De gevolgen kun je nog lang met je meedragen en daarom is het goed om de juiste hulp te zoeken. Op SlachtofferWijzer.nl vind je ook alle organisaties in Nederland die je kunnen helpen als je te maken hebt (gehad) met geweld. Onderstaand worden de verschillende vormen van geweld beschreven. Op de onderliggende pagina’s wordt uitgelegd wat je kunt doen als je in zo’n situatie terecht bent gekomen en wie je hierbij kunnen helpen.

 

Vind de juiste hulp bij bedreiging

Bedreigd iemand jou met de dood, verkrachting, stalking, mishandeling of brandstichting? Of ken je iemand in jouw omgeving die hier mee te maken heeft? Bedreiging is enerzijds vaak strafbaar maar kan ook leiden tot gevoelens van angst, onveiligheid en onrecht. Iemand kan je bedreigen via de telefoon, op straat maar ook online bedreigingen via e-mail, whatsapp of social media. In veel gevallen is het verstandig om aangifte te doen bij de politie wegens bedreiging. Ook is het goed om hierover te praten met anderen. Op Slachtofferwijzer.nl vind je verschillende hulporganisaties die lotgenoten contact bieden.

 Lees meer over hulp bij bedreiging…

Ben je getuige of slachtoffer van eergerelateerd geweld?

Heb jij te maken of ben je getuige van geestelijk of lichamelijk geweld vanuit een eermotief? Eergerelateerd geweld kent vele vormen van geweld zoals mishandeling, ontvoering, gedwongen uithuwelijking en zelfs moord. Als je slachtoffer of getuige bent van welke vorm van eerwraak dan ook, is het goed om hier hulp bij te zoeken. Het is vaak lastig te herkennen aangezien het zich afspeelt binnen een gesloten gemeenschap. De stap om hulp zoeken of aangifte te doen kan ook groter zijn vanwege sociale regels en culturele waarden waarmee iemand is opgegroeid. Wel zijn er een heel aantal organisaties die naasten en slachtoffers van eergerelateerd geweld bij kunnen staan.

 Lees meer over hulp bij eergerelateerd geweld…

Heb je te maken (gehad) met huiselijk geweld?

Heb je te maken met geweld binnen huiselijke kring? In Nederland zijn er verschillende organisaties die emotionele, praktische en juridische hulp kunnen bieden bij huiselijk geweld. Ook zijn er diverse opvangplekken voor mannen en vrouwen die te maken hebben (gehad) met partnergeweld. Op Slachtofferwijzer.nl vind je informatie over wat je kunt doen als getuige of slachtoffer van huiselijk geweld. Ook worden er adressen gedeeld van instanties die hulp bieden bij huiselijk geweld.

 Lees meer over hulp bij huiselijk geweld…

Ben jij slachtoffer of getuigen van mishandeling?

Mishandeling komt overal voor. Of je nu op het werk, op school, de sportvereniging of op het internet bent. Overal komen verschillende vormen van fysieke en emotionele mishandeling voor. In veel gevallen is het verstandig om hier van aangifte bij de politie te doen. Ook bieden veel organisaties een luisterend oor wanneer jij je ervaringen met iemand wil delen.

 Lees meer over hulp bij mishandeling…

Heb jij iemand verloren door moord of doodslag?

Het is vreselijk om een dierbare te verliezen. Een moord of doodslag heeft nog meer nare gevolgen die het verwerken van het verlies nog moeilijker maken. Hoe ga je om met een politieonderzoek en een strafproces? Welke schade kun je precies verhalen op de dader? Op Slachtofferwijzer.nl vind je diverse organisaties die jou kunnen helpen met deze vragen. Ook zijn er een heel aantal stichtingen die lotgenotencontact mogelijk maken.

 Lees meer over hulp bij moord of doodslag…

Ben jij getuige van ouderenmishandeling?

Ongeveer 200.000 ouderen in Nederland hebben jaarlijks te maken met ouderenmishandeling. Over het algemeen geldt dat er een afhankelijkheidsrelatie is tussen de ouderen en een familielid, (andere) mantelzorger of een professionele verzorgende. Het slachtoffer krijgt te maken met fysiek geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik, uitbuiting, vernedering en pesterijen. Wanneer je getuige bent hiervan is het goed om tijdig hulp te zoeken.

 Lees meer over hulp bij ouderenmishandeling…

Ben jij slachtoffer van stalking?

Stalking is niet alleen hinderlijk, maar heeft ook direct impact op je gevoel van veiligheid. In ernstige gevallen leidt stalking tot fysiek geweld. De anti-stalkingswet maakt stalken strafbaar en het is dus verstandig om hier aangifte van te doen. Op Slachtofferwijzer.nl lees je over hoe je dit het best kunt doen en welke hulporganisaties jou hierbij kunnen helpen.

 Lees meer over hulp bij stalking…