Heb jij te maken (gehad) met diefstal, oplichting, inbraak of beroving? Op Slachtofferwijzer.nl vind je een overzicht van hulporganisaties maar ook meerdere tips die je kunnen helpen bij jouw situatie. Je kunt je bijvoorbeeld behoorlijk onzeker worden en je bedrogen voelen. Ook de financiële gevolgen kunnen groot zijn. Misschien dat je ook te maken krijgt met juridische aspecten wanneer je besluit om aangifte te doen. Lees onderstaand meer over de verschillende vormen van diefstal.

Heb je te maken (gehad) met diefstal?

Je fiets, je rugzak, je telefoon of je auto gestolen. Helaas komt dat heel regelmatig voor. Eerst twijfel je aan jezelf, aan je geheugen, daarna realiseer je je dat je het slachtoffer bent van diefstal. Voor de een zal het vooral heel erg balen zijn, voor een ander kan het grote invloed hebben op het gevoel van veiligheid.

Als je slachtoffer bent van diefstal kun je het beste meteen aangifte doen. Blokkeer direct je telefoon en bankpas. Zorg ook dat jouw verzekering van de diefstal weet.

Als je slachtoffer bent van oplichting of fraude

Slachtoffer worden van oplichting of fraude kan iedereen overkomen. Iemand die je dacht te vertrouwen, in het echt of op internet, heeft op slinkse wijze geld van je ontfutseld.

Online opgelicht

Oplichting of fraude vindt steeds vaker plaats op internet, zoals Marktplaats of Facebook. Iemand belooft dat wat je gekocht hebt op te sturen, maar het komt nooit aan. Of een persoon doet zich voor als jou (identiteitsfraude) en maakt gebruik van valse handtekeningen, kopie van rijbewijs of paspoort of e-mailadressen met jou naam, die niet van jou zijn.

Ben je slachtoffer van oplichting of fraude? Doe dan aangifte bij de politie. Als er sprake is van oplichting op internet kan je het beste aangifte doen via de website van de politie. Laat het ook zo snel mogelijk aan je verzekering weten.

 Lees meer over oplichting of fraude…

Ben je overvallen of beroofd?

Bij een beroving of overval steelt iemand iets van je met geweld of met bedreiging van geweld. Dat kan op straat, in een huis of op je werk gebeuren.

Een overval of beroving kan veel impact hebben. Je kunt het misdrijf nog vaak opnieuw beleven, er slecht van slapen en er angstig van worden. Doe altijd aangifte bij de politie. Heb je lichamelijk letsel? Ga dan naar je huisarts of eerste hulp. De arts kan lichamelijk onderzoek doen, wat zinvol kan zijn voor het verzamelen van bewijsmateriaal en voor een mogelijke schadevergoeding.

 Lees meer over beroving of overval…

Inbraak in je eigen huis

Nadat er thuis bij je is ingebroken kan je gespannen, boos of angstig zijn. Iemand is jouw veilige omgeving binnengedrongen om spullen mee te nemen. Het is een inbreuk op je privacy.

Schakel na de ontdekking van de inbraak in je huis zo snel mogelijk de politie in. Als spullen zoals je portemonnee en je telefoon zijn gestolen, is het verstandig deze direct te blokkeren. Doe altijd aangifte, zodat de politie de daders kan opsporen en geef schade door aan je verzekering.

Het is verstandig je huis tegen inbraak te beveiligen. Op de website van Vereniging Eigen Huis lees je de belangrijkste anti inbraak tips.

 Lees meer over woninginbraak…