Wat te doen bij een vermissing?

Is iemand in je omgeving vermist, zoals je kind, je partner of iemand anders? Dit is vaak heel heftig om mee te maken. Een langdurige vermissing zet zelfs je hele leven op z'n kop.

Het geeft veel onzekerheid, spanning en angst als iemand ineens spoorloos verdwenen is. Mogelijk heb je het gevoel dat niemand echt snapt wat je meemaakt. En ook is het heel begrijpelijk als je veel vragen hebt.

Wat moet en kun je bijvoorbeeld doen als je kind vermist is? Hoe kun je een vermissing opgeven? Wanneer is iemand officieel vermist volgens de politie? En wat als je door een langdurige vermissing psychische klachten hebt?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die een vermissing meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Vermist
Iris haar man is vermist

Iris haar man is vermist

Lees het verhaal van Iris

Wanneer is iemand vermist?

Iemand is volgens de politie vermist, als:

  1. het niet normaal is dat iemand plotseling afwezig is in zijn of haar eigen omgeving;
  2. de plek waar iemand (tijdelijk) woont of logeert onbekend is, en
  3. het voor de vermiste persoon belangrijk is dat mensen weten waar hij of zij is.

Wat kan je doen?

Het is begrijpelijk dat je in paniek bent als iemand vermist wordt. Weet dat je er niet alleen voor staat. Hieronder lees je welke acties belangrijk en mogelijk zijn en waar je per soort vermissing extra op kan letten. En wie jou verder kan helpen om de vermiste persoon op te sporen.

Een vermissing die lang duurt

In de meeste gevallen worden vermiste personen binnen een paar dagen teruggevonden. Maar is dit niet zo, dan kan het voelen als een nachtmerrie die niet ophoudt.

Je vraagt je steeds weer af wat er is gebeurd en waar je dierbare nu kan zijn. De ene keer heb je hoop, de andere keer geef je de hoop weer op. En je kunt blijvende gevoelens hebben van schuld, woede en verdriet. Lees hieronder wat je kunt doen bij een vermissing die lang duurt.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Anderen die vermissing meemaakten

Nog meer verhalen lezen van anderen die met een vermissing te maken hebben (gehad)?

  • Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen. 
  • Lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online communities van Slachtofferhulp Nederland
  • Ben je jonger dan 18 jaar en heb of had je te maken met een vermissing? Meer verhalen van leeftijdsgenoten zijn te vinden op het forum van De Kindertelefoon

Lees hier meer over vermissing

Omgaan met de media

Bij heftige gebeurtenissen kan het zijn dat er veel media-aandacht op je af komt. Het kan lastig zijn om te weten hoe je op zo’n moment het best met de media kan omgaan. Als onderdeel van Slachtofferhulp Nederland kan Namens de Familie hierbij helpen. Zij begeleiden families en naasten bij veel media-aandacht. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In deze flyers op de website vind je meer informatie over hoe Namens de Familie je kan helpen.

Vertel ons wat je vindt van deze website