Veilig surfen

In je browser wordt de geschiedenis opgeslagen van alle websites die je hebt bezocht. Je kunt deze gegevens uit de browser verwijderen om je privacy te beschermen. Daarnaast is er de mogelijkheid om in een privémodus websites te bezoeken, zodat deze privégegevens niet worden onthouden door de browser. 

Geschiedenis wissen

Je browser bewaart de webpagina’s die je de afgelopen tijd hebt bezocht onder het tabblad ‘Geschiedenis’. Dit betekent dat anderen kunnen bekijken welke websites je hebt bezocht. Daarom kan het van pas komen om je browsegeschiedenis te wissen. Hieronder staat per browser hoe je dit doet.


Internet Explorer

Internet Explorer 7 t/m 10: 
Klik rechtsboven in de browser op de knop ‘Extra’ en selecteer ‘Internetopties’. Klik onder het tabblad ‘Algemeen’, bij het kopje ‘Browsegeschiedenis’ op ‘Verwijderen…’. Vink aan welke gegevens je wilt verwijderen en klik op ‘Verwijderen’.

Internet Explorer 11:
Klik rechtsboven in de browser op de knop ‘Instellingen’. Klik op ‘Opties' en klik onder het kopje ‘Geschiedenis’ op ‘Selecteren’. Selecteer het vakje ‘Browsegeschiedenis’ en klik vervolgens op ’Verwijderen’.

Google Chrome

Klik op het Google Chrome-menu op de ‘browserwerkbalk’, rechtsboven in de browser. Selecteer ‘Geschiedenis’ en selecteer ‘Browsegegevens wissen’. Vink het selectievakje 'Browsegeschiedenis' aan in het dialoogvenster dat wordt weergegeven. Gebruik de vervolgkeuzelijst bovenaan om te selecteren welke gegevens je wilt verwijderen.
Klik op ‘Browsegegevens wissen’.

Mozilla Firefox

Klik rechtsboven in de browser op de menuknop. Kies voor de optie ‘Geschiedenis’ en daarna ‘Recente geschiedenis wissen’. Klik op de vervolgkeuzelijst naast ‘Te wissen tijdsperiode’ om te kiezen van welke tijdsperiode de geschiedenis gewist moet worden. Klik vervolgens naast het pijltje op ‘Details’ en vink ‘browsegeschiedenis’ aan. Klik tot slot op de knop ‘Nu Wissen’.

Opera

Ga in het menu naar ‘instellingen’ en kies voor ‘voorkeuren’. Ga nu naar het tabblad ‘Geavanceerd’ en klik op ‘Geschiedenis’. Klik op ‘Wissen’ om je geschiedenis te verwijderen.


Privemodus

Bijna alle moderne browsers beschikken tegenwoordig over een privémodus. Zo worden belangrijke gegevens, zoals cookies en geschiedenis, niet onthouden. Hieronder staat per browser hoe je dat moet instellen.


Internet Explorer

Klik rechtsboven in de browser op de knop ‘Extra’. Selecteer ’Beveiliging’. Als u over Internet Explorer 11 beschikt, selecteer dan eerst ’Internetopties’. Klik op het pijltje en klik op ‘InPrivate Navigatie’. De pagina ’about:inprivate’ zal verschijnen. Hier staat of je ‘InPrivate’ surft.
Tip: als er een snelkoppeling van Internet Explorer op je taakbalk staat, kan je ‘InPrivate’ makkelijk openen door met je rechter muisknop op het Internet Explorer logo te klikken en dan op ’InPrivate Navigatie Starten’ te klikken.

Google Chrome

Start Google Chrome en klik rechtsboven op de steeksleutel. Zoek naar ‘Nieuw Incognitovenster’ en klik daarop. Een informatiepagina zal verschijnen. Herkennen of je Incognito surft is in Chrome makkelijk: zie je linksboven een mannetje met een hoed? Dan surf je Incognito.
Tip: als er een snelkoppeling van Google Chrome op je taakbalk staat, kan je makkelijk een ’Incognitovenster’ openen door met je rechter muisknop op het Google Chrome logo te klikken en dan op ‘Nieuw Incognitovenster’ te klikken.

Mozilla Firefox

Open Mozilla Firefox en druk op ALT. Je zal nu het menu te zien krijgen (Bestand, Bewerken, enz.). Ga naar Extra en druk op "Privénavigatie starten". Ook hier zal je een informatiescherm te zien krijgen. Wil je altijd in de Privémodus surfen in Firefox? Druk dan op Extra en zoek in de lijst naar Opties. Ga naar de tab Privacy en vink "Automatisch Firefox in een privénavigatie starten" aan.

Opera

Start Opera en klik linksboven op menu. Zoek naar ‘Tabs and windows’ en klik daarop. Selecteer daarna ‘New private tab’. In Opera staat bovenaan het tabblad dat je een ‘private tab’ gebruikt om te surfen.


Hou uw internet browser up-to-date

Webbrowsers zijn een belangrijke factor bij de veiligheid tijdens het surfen.
Het is van belang een recente versie te gebruiken, die bovendien actueel is gehouden met beveiligingsupdates. Net als bij de besturingssystemen geldt ook voor webbrowsers dat nieuwere versies vaak meer beveiligingsfaciliteiten bevatten dan eerdere versies.

Bron: WikiBooks

Een steuntje in de rug...

Ken jij een slachtoffer dat er zelf niet meer uit komt? Geef het slachtoffer dan een duwtje in de goede richting en laat hem of haar kennis maken met SlachtofferWijzer. Dit kan door het slachtoffer de link via e-mail te versturen.

Ken jij een slachtoffer?
Stuur deze pagina door aan een slachtoffer.
Namen en e-mailadressen worden niet opgeslagen