Wat te doen bij een loverboy (of lovergirl)?

In handen van een loverboy voel je je gevangen in de situatie. Je wordt seksueel en/of financieel uitgebuit, schaamt je hiervoor en wilt het liefst dat het stopt. Maar je ziet geen uitweg. Je kunt je hierdoor machteloos, verdrietig, eenzaam en bang voelen.

Het is heel begrijpelijk dat je in paniek bent en dat je niet weet wat je moet doen. Weet dat jij niks verkeerd hebt gedaan en dat er altijd een weg terug is.

Hoe kom je van een loverboy af? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? Hoe herken je een loverboy en hoe gaat een lovergirl te werk?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. En lees je verhalen van anderen waarin je je misschien herkent. (Mogelijke) gevoelens van schaamte en schuld kunnen hierdoor minder worden.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Romi vond de moed om over haar loverboy te vertellen
Romi vond de moed om over haar loverboy te vertellen

Romi vond de moed om over haar loverboy te vertellen

Lees het verhaal van Romi

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die te maken hadden met een loverboy

Heb je te maken (gehad) met een loverboy? Wat erg dat dit jou is of wordt aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel onbegrepen of alleen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.

Maakte je ook online seksueel misbruik mee? Werd je bijvoorbeeld gedwongen tot seks, omdat anders een sexy foto van jou online zou worden gezet? Op onze website WTFFF!? lees en luister je verhalen van anderen met dezelfde ervaring.

Ook in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland kun je lezen over andere ervaringen met loverboys en seksueel misbruik.

Ben je jonger dan 18 jaar? Op het forum van De Kindertelefoon vertellen verschillende leeftijdsgenoten hoe zij met een loverboy te maken kregen.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die in handen vielen van een loverboy.

Onze website WTFFF!? is een veilige plek voor iedereen die online en offline seksueel misbruik en seksuele uitbuiting meemaakte. Je kunt hier ook zelf je verhaal delen. Als je wilt anoniem. Daarnaast mag je altijd (anoniem) jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer.

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Wat is een loverboy of lovergirl?

Een loverboy (ook wel pooier) is een mensenhandelaar en een meester in manipuleren. Het is een crimineel die jou dwingt om dingen te doen waardoor hij geld verdient. Bijvoorbeeld seks hebben met anderen. Hij regelt hiervoor de ‘klanten’.

Om je zover te krijgen heeft een loverboy een relatie met je opgebouwd en jou laten geloven dat hij van je houdt. En kwam daarna bijvoorbeeld met een verhaal dat hij geldproblemen heeft. Of hij heeft gedreigd om bijvoorbeeld een sexy foto van je online te zetten. Zo krijgt hij je in zijn macht.

Een loverboy houdt jou in zijn macht door geweld te gebruiken, te bedreigen en te misleiden.

Een lovergirl is vaak eerst zelf uitgebuit door een loverboy. Ze helpt de loverboy vervolgens aan andere meiden of jongens die hetzelfde te wachten staan. Een lovergirl helpt een loverboy bijna altijd onder dwang.

Veilige opvangplek, psychische hulp en advies

Misbruik heeft veel invloed op je psychische gezondheid. Heb je te maken met een loverboy? Je staat er niet alleen voor. Ook al voelt dat nu misschien zo.

Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap. Dit kan iemand zijn die dicht bij je staat. Maar er zijn ook verschillende organisaties die precies weten hoe ze jou het beste kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een luisterend oor, advies of een veilige opvangplek.

Zo kun je bijvoorbeeld altijd 24/7 chatten en bellen met:

Merk je dat je psychische klachten hebt, zoals angst, stress of depressieve gevoelens? En/of heb je het gevoel niets meer waard te zijn? Er bestaan verschillende behandelingen die jou hiervan af kunnen helpen.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas. Of lees meer over de gevolgen van seksueel misbruik.

PTSS

Wat kan je doen?

Wat je situatie ook is, weet dat je er niet alleen voor staat. Het is goed dat je op zoek bent gegaan naar hulp. En het is belangrijk dat je die ook krijgt.

Geldproblemen

Als een loverboy jou in zijn macht heeft, heeft hij vaak ook macht over jouw geld. Een sociaal werker van de politie of van een opvanghuis kan jou hulp en advies geven bij geldproblemen.

Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding: een bedrag dat de loverboy jou volgens de rechter moet betalen. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Ook is het belangrijk dat je je verzekeringen zo snel mogelijk over je situatie vertelt. Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op vergoedingen, bijvoorbeeld voor therapie of voor medisch onderzoek.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je bent uitgebuit door een loverboy heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding: dit is een bedrag dat de loverboy van de rechter aan jou moet betalen. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

In handen van een loverboy terechtkomen laat meestal diepe sporen na. Wat hij jou aandoet, is strafbaar en je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Het is handig om dit zo snel mogelijk te doen, al kan dit vaak ook later nog. Ook mag je van een loverboy (of lovergirl) altijd een melding doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Van seksueel misbruik kun je ook aangifte doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog twijfelt of het wel om een loverboy of lovergirl gaat. Omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat er (mogelijk) nog niets strafbaars is gebeurd. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of via de website) of bij CoMensha (033 - 448 11 66 of via de website). Ook kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).

Meer artikelen over loverboys of lovergirls

Vertel ons wat je vindt van deze website