Wat te doen bij huiselijk geweld?

Heb of had je te maken met geweld dat wordt gepleegd door een bekende? Bijvoorbeeld door iemand waarmee je samenleeft? Huiselijk geweld meemaken kan een angstige en zelfs traumatische ervaring zijn.

Hoe herken je huiselijk geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En kun je aangifte doen?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die huiselijk geweld meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, weet dat je er niet alleen voor staat. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Het verhaal van Tess, slachtoffer van huiselijk geweld.
Tess vond een veilige haven na huiselijk geweld

Tess vond een veilige haven na huiselijk geweld

Lees het verhaal van Tess

Wat is huiselijk geweld?

Als je huiselijk geweld meemaakt word je lichamelijk of psychisch mishandeld door een bekende. Bijvoorbeeld door een partner of een familielid.

Voorbeelden van huiselijk geweld

Wat kan je doen?

Maak(te) je zelf huiselijk geweld mee, nu of in het verleden? Het is heel erg dat je dit meemaakt(e). Hieronder lees je wat je kunt doen.

Wat te doen bij een vermoeden van huiselijk geweld?

Heb je een vermoeden dat iemand in je omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Neem contact op met het advies- en meldpunt Veilig Thuis (0800-2000), ook bij twijfel.

Je kunt een slachtoffer van huiselijk geweld onder andere herkennen aan:

  • vaak blauwe plekken of andere wonden hebben;
  • depressiviteit, en/of
  • snel schrikken.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over wat je kunt doen bij een vermoeden van huiselijk geweld. En meer over de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verhalen van anderen

Heb je te maken (gehad) met huiselijk geweld? Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen voelen in wat je hebt meegemaakt. Of onbegrepen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Nog meer verhalen lezen van anderen die huiselijk geweld meemaakten?

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met huiselijk geweld heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor hulp tijdens het strafproces kan je contact opnemen met een advocaat van LANGZS. Zij zijn gespecialiseerd in het bijstaan van geweldsslachtoffers in een strafprocedure. Deze hulp is veelal gratis.

Verder kan je gratis hulp krijgen van een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of kan je aankloppen bij het Slachtofferloket. Als je eenrechtsbijstandsverzekering hebt, kan je ook daar terecht.’

Lees meer over het strafproces.

Lees verder over huiselijk geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website