Wat is quishing?

Van de term phishing heb je vast wel eens gehoord, maar ken je de term quishing ook? Dit is helaas een nieuwe vorm van online oplichting. Wij leggen uit wat dit is.

Nu steeds meer mensen zich bewust worden van gevaren zoals phishing, waarbij oplichters je misleiden om zo jouw gegevens te stelen, gaan criminelen op zoek naar nieuwe methoden. Ze verzinnen steeds meer nieuwe trucjes en methoden om jou op te lichten. Een van de nieuwe methoden is quishing.

Wat is quishing?

Quishing is een samenvoeging van de woorden QR-code en phishing, net als bij phishing ontvang je een neppe mail. Dit keer staat er alleen geen link in, maar een QR-code waarvan de crimineel wil dat jij die scant. Deze QR-code leidt je naar een website waar je je gegevens moet invoeren of waarmee je allemaal gevaarlijke software downloadt op je apparaat.

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Hoe voorkom je quishing?

Het is belangrijk om heel goed op te letten voordat je een QR-code scant. Als je de QR-code hebt ontvangen via e-mail of sms is het goed om de afzender te controleren. Ken je deze afzender en is dit het officiële e-mailadres van de afzender? Je kan dit vinden via Google, maar als je echt twijfelt kan je ook altijd telefonisch contact opnemen om te kijken of het adres echt klopt. Is de e-mail of sms middenin de nacht verstuurd? Dan is er een hele grote kans dat het hier om oplichting gaat. Laat sowieso nooit zomaar ergens je gegevens achter, de meeste organisaties vragen hier ook niet om.

Wat kan je doen?

Heb jij quishing meegemaakt? Het is heel normaal dat je hiervan geschrokken bent. Weet dat het niet jouw schuld is. Je kan het volgende doen:

  • Blokkeer je bankpassen en creditcards.
  • Doe aangifte van oplichting bij de politie. Bijvoorbeeld via de website van de politie, of door te bellen naar 0900-8844.
  • Meld fraude bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
  • Vertel je verzekering dat je bent opgelicht.
  • Praat erover met iemand. Oplichting meemaken kan heel vervelend zijn, het is goed om dit met iemand te bespreken. Misschien kan je je verhaal bespreken met je partner, een familielid of vriend.

Lees hier meer over aangifte en melding doen van oplichting.

Vertel ons wat je vindt van deze website