Wat is een fobie?

In Nederland hebben heel erg veel mensen een fobie. Maar wat is een fobie, wat voel je als je een fobie hebt, wat is de oorzaak van een fobie en wat kan je doen? Wij leggen het uit.

Mensen met een fobie hebben zo veel last van angst dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Daarom is een fobie ook een angststoornis. Je kan een fobie hebben voor van alles. Vaak is een fobie niet rationeel. Denk bijvoorbeeld aan een fobie voor slangen, liften, bruggen, een druk plein, reizen met het openbaar vervoer of praten met collega’s. Je weet dat er niets met je gebeurt, toch is de angst is zo groot dat je deze situaties vermijdt, bijvoorbeeld door thuis te blijven.

Welke soorten fobieën zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten fobieën: een sociale fobie, een specifieke fobie en agorafobie (pleinvrees).

Wat voel je als je een fobie hebt?

Als je met een fobie in de situatie terechtkomt waar je angstig voor bent, kunnen de volgende klachten ontstaan: zweten, trillen, duizelig zijn, hartkloppingen, een vervelend gevoel in de borst, gevoelloze handen en of voeten. Hierdoor kun je ook een paniekaanval krijgen. Vaak verdwijnen de klachten als datgene waar je bang voor bent, weg is. Of als je uit de situatie kunt stappen.

Oorzaak van een fobie

Een fobie ontstaat vaak op vroege leeftijd, voordat iemand 10 jaar is. Veel mensen met een fobie kunnen zich de specifieke oorzaak van het begin van hun fobie niet herinneren. Een van de volgende dingen kan een aanleiding zijn geweest:

  • Een gebeurtenis die beangstigend of traumatisch voor je is geweest. Bijvoorbeeld vastzitten in een lift, aangevallen worden door een dier of heel erg uitgelachen worden nadat je een toespraak hebt gehouden.
  • Je hebt plotseling een paniekaanval gehad en je bent de plek/situatie waar je de paniekaanval kreeg gaan vermijden.
  • Informatie die je hebt gezien of gehoord, zoals uitgebreide media-aandacht na een treinongeluk.
  • Je was getuige van een ernstige gebeurtenis die iemand anders overkwam, bijvoorbeeld een heel ernstig verkeersongeval.

Wat kan je doen als je een fobie hebt?

Als je klachten zo erg zijn dat je er in het dagelijks leven last van hebt, kan je via de huisarts vragen om een doorverwijzing naar de psycholoog. Er zijn verschillende therapievormen voor het behandelen van een fobie, zoals exposure-therapie of cognitieve gedragstherapie. Je staat er niet alleen voor.

Vertel ons wat je vindt van deze website