Wat zijn de gevolgen van (online) seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is heel heftig om mee te maken, zowel offline als online. Niet alleen lichamelijk kan het sporen achterlaten, maar vooral ook psychisch. Welke gevolgen heeft (online) seksueel misbruik voor je gezondheid, nu en op latere leeftijd?


Direct hulp

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door (online) seksueel misbruik? Twijfel niet:

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Vormen van seksueel misbruik

Seksueel misbruik wordt ook wel seksueel geweld genoemd en kent verschillende vormen. Onder seksueel misbruik verstaan we onder andere:

Seksueel misbruik komt ook veel online voor. Voorbeelden van online seksueel misbruik zijn:

Helaas komt (online) seksueel misbruik veel voor. Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je alle cijfers van (online) seksueel misbruik in Nederland.

Lees meer over seksueel misbruik en online seksueel misbruik.

Reacties tijdens het (online) seksueel misbruik

Seksueel misbruik kan op het moment zelf voor verschillende gevoelens, gedachten en lichamelijke reacties zorgen.

Zo kun je tijdens (online) seksueel misbruik het gevoel hebben dat je er zelf schuldig aan bent. Bijvoorbeeld omdat je zelf een sexy foto hebt gestuurd, waarna iemand hier misbruik van maakt. Deze vorm van victim blaming komt veel voor, ook al ligt de schuld nooit bij jezelf maar bij de dader. Lees meer over victim blaming.


70% van de mensen die worden aangerand of verkracht, verstijft. Dit heet ook wel de freeze-reactie. Bijna 80% wordt seksueel opgewonden en 96% doet wat de dader zegt.


Het kan zijn dat je ervan schrikt dat jij ook zo reageert. Dat je het niet begrijpt en/of dat je je ervoor schaamt. Bijvoorbeeld omdat je hierdoor gaat twijfelen of het wel tegen je zin in gebeurde. Je zou zelfs kunnen gaan twijfelen aan je seksuele geaardheid, bijvoorbeeld als je als jongen door een man wordt misbruikt.

Weet dat elke reactie tijdens (online) seksueel misbruik normaal is, hoe je er ook op reageert. Het is een automatische reactie van je lichaam om jezelf te beschermen en hier heb je geen controle op.


Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over de freeze-reactie.

Gevolgen van (online) seksueel misbruik, direct en op latere leeftijd

Ook na het (online) seksueel misbruik kun je te maken krijgen met verschillende gevoelens, gedachten en reacties. Waaronder:

Op de website van Centrum Seksueel Geweld lees je meer over mogelijke reacties tijdens en gevolgen van seksueel misbruik.

Je kunt nog lang na het (online) seksueel misbruik last hebben van de genoemde gevolgen. Gelukkig kom je er met de nodige stappen en hulp vaak weer bovenop. Net als veel andere mensen die (online) seksueel misbruik hebben meegemaakt.

Je staat er niet alleen voor

Heb je zelf (online) seksueel misbruik meegemaakt en herken je een of meer van de gevolgen? Het is belangrijk om ermee te leren omgaan, zodat het geen invloed blijft hebben op je leven.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Je kunt om steun en hulp vragen bij mensen in je omgeving. En er staan verschillende organisaties voor jou klaar met een luisterend oor, een veilige opvangplek en/of psychische hulp.

Heeft je ervaring met (online) seksueel misbruik invloed op je relatie? Samen Helen biedt handvatten voor partners om hiermee om te gaan. Lees meer over het hulpmiddel voor partners van Samen Helen.

Ben je jonger dan 18 jaar?

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je (online of offline) seksueel misbruik meegemaakt? Dan is het extra belangrijk dat je iemand hierover vertelt. Het liefst een volwassene. Weet dat het nooit jouw schuld is dat je met seksueel misbruik te maken krijgt. Jij hebt niets verkeerd gedaan en je hoeft je er niet voor te schamen.

Vertel je toch liever anoniem over het misbruik? Dit kan op onze website over (online en offline) seksueel misbruik: WTFFF!?. Hier vertellen ook vijf andere jongeren over wat ze hebben meegemaakt.

Daarnaast mag je altijd bellen met De Kindertelefoon. Vanaf 12 jaar kun je ook je anoniem verhaal kwijt bij leeftijdsgenoten, op het forum van De Kindertelefoon. Op MindYoung lees je meer over klachten die je als jongere misschien herkent.


Seksueel misbruik van kinderen valt onder kindermishandeling. Of je nu één keer of lange tijd misbruikt bent. Lees meer over kindermishandeling.

Lees meer over seksueel misbruik

Vertel ons wat je vindt van deze website