Aangifte doen van een poging tot moord of doodslag

Jouw veiligheid staat voorop. Doe daarom altijd een melding of aangifte bij de politie als je een poging tot moord of doodslag hebt meegemaakt. Ook als je twijfelt, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat het de dader boos kan maken als je het aan de politie vertelt. De politie zal er alles aan doen om jou en/of je omgeving in veiligheid te brengen.

Om aangifte te doen, kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Werd je ook seksueel misbruikt? Dan kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je mag bij het doen van aangifte altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Waarom aangifte doen van een poging tot moord of doodslag?

Een poging tot moord of doodslag is heel heftig om mee te maken. Je hebt recht op veiligheid. En wat de dader jou aandoet, is strafbaar.

Het is verstandig om aangifte te doen. Of je nu zelf een poging tot moord of doodslag hebt overleefd, of bijvoorbeeld je kind. Door aangifte te doen kan de politie verdere stappen nemen om jou en/of je omgeving in veiligheid te brengen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de dader worden opgepakt en worden gestraft.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader nog een poging zal doen, met mogelijk ernstige gevolgen. En het verkleint de kans deze persoon het meer mensen zal aandoen.

Tot slot is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Het kan zijn dat de persoon die jou heeft proberen te doden een bekende is. Misschien wel iemand die dichtbij je staat, zoals een (ex-)partner of een familielid. Wie het ook is: het had nooit mogen gebeuren. En een poging tot moord of doodslag is altijd strafbaar.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet wat je kunt verwachten van de aangifte;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of het wel strafbaar is wat er is gebeurd;
  • bang bent voor de gevolgen van aangifte;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • om de dader geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een ex-partner of familielid).

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Je kunt bijvoorbeeld bespreken dat je bang bent dat de aangifte zal leiden tot een nieuwe poging tot moord of doodslag. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en kun je met een goed gevoel aangifte doen.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de dader. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten.

Hoewel wij aanraden om aangifte te doen vanwege jouw veiligheid, kun je alleen zelf bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen blijft daarom aan jou.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Hoe doe je aangifte van (een poging tot) moord of doodslag en wat is belangrijk?

Heb je gezien dat iemand door moord of doodslag om het leven is gekomen? Of heb je een poging tot moord of doodslag overleefd? Dan kun je aangifte doen van moord of doodslag, of een poging daartoe.

Aangifte doen kan via de politie, door ze te bellen (0900-8844) of door naar het politiebureau te gaan. Als je wilt, mag je een advocaat meenemen. En soms mag je ook een vriend of familielid meenemen. De politie kan uitleggen wanneer dit wel of niet mag.

Soms is het ook mogelijk om anoniem aangifte te doen. Dan wordt er een nummer opgeschreven in plaats van je naam. Of dit wel of niet mag, hangt af van de situatie. De politie kan jou hier meer over vertellen.

Werd je bij een poging tot moord of doodslag ook seksueel misbruikt? Dan kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Slachtofferhulp Nederland staat voor je klaar met advies en hulp, tijdens en na je aangifte. Ze krijgt na je aangifte automatisch jouw contactgegevens, en je wordt dan gebeld door een medewerker. Je staat er dus niet alleen voor. Net als dat je hulp en advies kunt vragen aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Alleen een melding doen bij de politie is ook mogelijk. De politie start dan nog geen onderzoek, maar is wel op de hoogte van de poging tot moord of doodslag.

Na de aangifte zal de politie op zoek gaan naar bewijs. Dit kan helpen om vast te stellen wie de dader is en om hem of haar te kunnen straffen.

Hiervoor kunnen sommige dingen van je gevraagd worden. Zoals het delen van berichten waarin werd gedreigd met de dood. Of van camerabeelden waarop de (poging tot) moord of doodslag mogelijk te zien is. Ook kan jou gevraagd worden om te vertellen wat er allemaal aan vooraf is gegaan.

Lees meer over hoe je aangifte doet.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website